Otkrijte Stolac, 
pećinu Badanj i Daorson

Šta posjetiti?

Proučite bogatu historiju i kulturu istražujući zadivljujuće historijske znamenitosti koje Stolac ima za ponuditi.

VIŠE

Gdje jesti?

Uživajte u jedinstvenim okusima lokalne kuhinje produbljujući histoiju sa kulinarskim putovanjem kao nigdje drugo.

VIŠE

Gdje odsjesti?

Doživite toplinu i udobnost smještaja u Stocu nakon bogatog dana obilažeći historijske znamenitosti koje ovaj grad nudi.

VIŠE

Stolac- kratak historijski pregled

Stolac je drevni grad smješten u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Federacije Bosne i Hercegovine. To je jedan od najstarijih gradova u Bosni i Hercegovini, te je također jedan od najstarije neprekidno naseljenih gradova na svijetu.Područje Stoca naseljeno je barem 16.000 godina, kako pokazuju arheološki nalazi u pećini Badanj. Ova pećina, smještena 7 km od Stoca, sadrži izniman crtež konja urezanog u kamen, koji je jedan od najstarijih paleolitskih crteža na Balkanu. Bogati lovni tereni i druge prirodne pogodnosti privukle su prahistorijskog čovjeka, a kasnije i Ilire, Rimljane i Slavene, koji su svi ostavili bogat antropološki materijal. Stolac je bio glavni grad ilirskog plemena Daorsi koji su živjeli u dolini rijeke Neretve između 300. pr. n. e. i 50. pr. n. e. Došli su u kontakt s grčkim trgovcima vrlo rano, usvajajući mnoge aspekte grčke civilizacije, i grad je stekao određeni stupanj helenizacije. Tri kilometra zapadno od Stoca nalazi se stećak nekropola Radimlja, koja potječe iz 15. i 16. stoljeća. Ovi stećci ukrašeni su epitafima, detaljnim portretima pokojnika i motivima poput vinove loze, lovačkih scena i divljih životinja. Smatra se da pet stećaka na Radimlji označava grobove članova vlaške obitelji Hrabren Miloradović.U 5. stoljeću bizantski car Konstantin osnovao je tvrđavu Vidošku. Tvrđava je preživjela mnoge imperije, uključujući Osmansko i Austro-Ugarsko carstvo. Sa svojih 13 tornjeva u 17. stoljeću, bila je jedan od najbolje utvrđenih gradova u Bosni i Hercegovini, a i danas je najveća citadela u zemlji .Godine 2022. dovršena je nova moderna cesta duga 36 km koja povezuje srce Hercegovine s morem, Stolac s Neumom. Cesta je pomogla razvoju turizma između Neuma, Stoca i Mostara.

stecak u Radimlji kod Stoca

Šta posjetiti u Stocu?

  • Historijske znamenitosti: ​Upoznajte se s historijskim blagom koje čuva Stolac, grad ispunjen duhom prošlosti. Stranica Historijske znamenitosti Stoca vas provodi kroz naslijeđe puno bogatstva Stoca, od starih ilirskih utvrda do veličanstvenih srednjovjekovnih zamkova i tajanstvenih nekropola sa stećcima.
  • Prirodna bogatstva: ​Posjetite očaravajući prirodni okoliš koji obavija Stolac, nudeći zadivljujuće vizure i doživljaje. Otkrijte neispričane priče prirode Stoca kroz istraživanje bistrinih rijeka, skrivenih pećina i plodnih dolina, čineći ovu oblast istinskim blagom prirodnog bogatstva.
saznaj više
Scroll to Top