Posjetite Jaj​ce, kraljevski grad

Jajce, gdje puls historije odjekuje kroz kaldrme, šapati kraljeva i kraljica ostaju u zraku, a ikonični vodopad Plive pleše u ritmu grada koji čuva ključeve beskrajnih priča Bosne i Hercegovine.

Saznaj više

Istražite historiju Jajca!

Jajce, mali grad u Bosni i Hercegovini, nije samo geografski centralan već i kulturno značajan. Kroz dugu historiju Bosne, Jajce je bio dom srednjovjekovnih kraljeva, osmanskih guvernera i različitih etničkih grupa. Također je bio jedno od prvih komunističkih uporišta Josipa Broza Tita. Osnove današnjeg Jajca postavljene su u periodu od 1391. do 1404. godine od strane Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Grad se razvio kao obrambeni i trgovački centar. Tokom petnaestog stoljeća, Jajce je postalo glavni grad, gdje je Stjepan Tomašević krunisan 1461. godine. Grad je pao pod vlast Turaka 1461. godine, kada je posljednji kralj pogubljen. Ponovno je osvojen, ovaj put od strane Ugarske, i postao je središte banske oblasti Jajce od 1463. do 1528. godine. Turci su se vratili 1528. godine i ostali su 350 godina. Austrijska okupacija započela je 1878. godine, a Jajce je bilo poprište lokalnog otpora. Grad je postao dio Jugoslavije nakon Prvog svjetskog rata. Tokom Drugog svjetskog rata, bio je baza operacija komunističkih snaga otpora pod vođstvom Maršala Tita. Jajce je bilo mjesto održavanja druge sjednice privremenog parlamenta koji je sastavio poratnu ustav i osnovao Saveznu Republiku Jugoslaviju 29. novembra 1943. godine.
Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, grad ima populaciju od 7.172 stanovnika, a općina broji 27.258 stanovnika. Smješten je u regiji Bosanska Krajina, na raskršću između Banja Luke, Mrkonjić Grada i Donjeg Vakufa, na ušću rijeka Plive i Vrbasa. Područje Jajca prostire se na 332,7 km², a populacija je gotovo podjednako podijeljena između muškaraca (50,9%) i žena (49,1%). Medijalna dob iznosi 38,1 godina.Jajce do sada nije privuklo mnogo turista, iako je UNESCO nedavno uložio napore u obnovu historijskih dijelova grada. Grad je raskrsnica različitih kultura i etničkih grupa, što odražava bogatu historiju i raznoliko naslijeđe.

Šta posjetiti?

Posjetite impozantnu tvrđavu Jajce i osjetite duh bogate historije grada, istražujući fascinantne srednjovjekovne ostatke.

Saznaj više vodopad i tvrđava u jajcu vodenice na plivskom jezeru

Šta raditi?

Iskoristite priliku za avanturistički doživljaj raftinga na rijeci Vrbasu ili uživajte u šetnji oko Plivskog jezera, gdje priroda očarava svojom netaknutom ljepotom.

Saznaj više kanjon rijeke Vrbas šetalište kod rijeke Plive

Putovati znači živjeti!

Kada naiđete na one velike osmjehe, nije lako ostati ljut ili tužan; ostavite na stranu nepotrebnu nervozu!

Preporučujemo hotele 

Hotel 1

Hotel 2

Hotel 3

Preporučujemo restorane 

Restoran 1

Restoran 2

Restoran 3Scroll to Top