Cen​tri kulture u Višegradu

Usred prirodne raskoši i historijske dubine Višegrada, umjetnost i kultura cvjeta, spajajući razlike i okupljajući ljude u zajedničkom slavlju ljudske kreativnosti i baštine.

Pogled na Andrićgrad i višegradsku ćupriju

Višegrad, grad bogate historije i prirodne ljepote, također je živopisni mozaik kulturnih centara koji služe kao srce i duša njegove zajednice. Smješten uz obale rijeke Drine, ovaj grad nije samo poznat po svom ikoničnom mostu, već i po posvećenosti očuvanju i njegovanju kulturne i umjetničke baštine regije. Od arhitektonski veličanstvenog Andrićgrada, nadahnutog Nobelovim laureatom Ivom Andrićem, do mirne i duhovno nadahnjujuće Galerije u Karađorđevom Konaku unutar kompleksa manastira Dobrun, ​Višegrad nudi jedinstveno putovanje kroz prostore gdje se umjetnost, istorija i duhovnost susreću. Kulturnu tapiseriju ​Višegrad dodatno obogaćuje Kulturni centar "Ivo Andrić", svjetionik umjetničkog izraza, i Gradska galerija, koja kroz različite izložbe i umjetničke susrete predstavlja umjetničke talente regije. Ne smijemo zanemariti ni "Dolly Bell" Multiplex koji pruža moderno filmsko iskustvo, donoseći globalne priče lokalnoj publici, dok Institut "Ivo Andrić" sa svojim Centrom za slavistiku predstavlja svjedočanstvo o znanstvenom istraživanju slavenskih kultura i književnosti. Svaka kulturna institucija u ​Višegradu, bilo da je riječ o galeriji, kazalištu ili obrazovnom centru, doprinosi misiji grada o očuvanju duha kreativnosti, učenja i umjetničke izvrsnosti. Ovi centri nisu samo zgrade; oni su živopisna mjesta okupljanja za zajednicu, nudeći platformu za dijalog, obrazovanje i slavljenje umjetnosti. Kroz izložbe, predstave i edukativne programe, oni spajaju prošlost i sadašnjost, te neguju duboko poštovanje prema umjetnosti i osiguravaju da bogata kulturna baština ​Višegrada bude sačuvana za buduće generacije. U ​Višegradu, kultura se ne samo promatra; ona se doživljava. Kroz svoj raznoliki niz kulturnih centara, grad poziva stanovnike i posjetitelje da se upuste u putovanje otkrivanja, inspiracije i razmišljanja. Ovdje, usred prirodne raskoši i historijske dubine, umjetnost cvjeta, spajajući razlike i okupljajući ljude u zajedničkom slavlju ljudske kreativnosti i baštine.

Andrićgrad

Ulaz u Andrićgrad

Smješten na slikovitom poluostrvu gdje se sastaju rijeke Drina i Rzav, samo na korak od ikoničnog Višegradskog mosta, Andrićgrad je jedinstveno sjedinjenje turizma, kulture, administracije i obrazovanja. Upravljan od strane Andrićgrad d.o.o., ovaj vizionarski projekat je plod uma uglednog srpskog reditelja Emira Kusturice, u partnerstvu sa Opštinom Višegrad i Vlade Republike Srpske. Inspirisan djelima i likovima Nobelovca Ive Andrića, Andrićgrad je ostvarenje sna profesora Kusturice da zabilježi kako bi Višegrad izgledao da ga je dotakla renesansa i druge ključne historijske periode. Arhitektonski, Andrićgrad je remek-djelo koje besprijekorno spaja različite epohe i stilove - od vizantijskog i osmanskog do renesansnog i klasicizma, stvarajući vječnu atmosferu koja očarava i educira. U srcu Andrićgrada je posvećenost kulturi i obrazovanju. Renesansni teatar, sa 350 sjedala (trenutno u izgradnji), obećava da će biti živahni centar izvođačkih umjetnosti. U blizini, Crkva Svetog Cara Lazara i svih Srpskih Mučenika stoji kao svjedočanstvo o otpornosti i vjeri, njen dizajn odjekuje poštovanom manastirom Visokim Dečanima. Filmofilima je na raspolaganju izbor filmskih djela u modernom multipleks bioskopu sa tri sale, dok ljubitelji umjetnosti mogu lutati galerijama koje prikazuju inspirativne izložbe. Institut Ive Andrića, sa fokusom na slavističke studije, stoji kao svjetionik učenja, dodatno obogaćujući obrazovne ponude Andrićgrada. Administrativne funkcije su elegantno smještene u Gradskoj vijećnici i administrativnoj zgradi za Hidroelektranu Višegrad, integrišući građanski život sa kulturnom vitalnošću. Bez obzira da li tražite smještaj u elegantno dizajniranom hotelu (trenutno u izgradnji) ili preferirate ugodnu atmosferu jednog od dva hostela, Andrićgrad nudi različite opcije koje odgovaraju svakom putniku. Vizantijski Dvor, sa svojim izuzetnim smještajnim kapacitetima, restoranima, kafićima i dječijim igralištem, osigurava da svaka posjeta ostane u pamćenju. Od uživanja u lokalnoj kuhinji u restoranu do istraživanja šarmantne knjižare, pekare, picerije i suvenirnica, Andrićgrad nudi iskustvo koje spaja šarm prošlosti sa udobnošću sadašnjosti. Otkrijte Andrićgrad - gdje se historija susreće sa maštom, a kultura daje život kamenju ovog izuzetnog vizionarskog srednjovjekovnog ponovnog rođenja. Ispod istražite kulturne centre u Andrićgradu:

lokacija

Renesansno pozorište

Renesansno pozorište

U samom srcu živopisnog kulturnog pejzaža Andrićgrada, Renesansni teatar se izdvaja kao svjetionik umjetničkog i kulturnog izraza. Sa kapacitetom od 350 sjedišta, ovaj teatar, trenutno u izgradnji, ima za cilj postati temelj za različite kulturne događaje, uključujući pozorišne predstave, koncerte i druge umjetničke manifestacije. Nastanak Renesansnog teatra, kao dijela Andrićgrada, proizlazi iz maštovite vizije poznatog reditelja Emira Kusturice. Njegova ambicija bila je stvoriti prostor koji odražava kako bi Višegrad izgledao da je bio pod utjecajem različitih historijskih stilova, uključujući i renesansu. Ovaj poduhvat se uklapa u širi cilj Andrićgrada da posluži kao prozor u alternativnu historijsku priču gdje se različiti arhitektonski i kulturni utjecaji spajaju. Po završetku izgradnje, Renesansni teatar se očekuje da ne samo obogati kulturno tkivo Andrićgrada, već i da služi kao dinamična platforma za umjetnike i izvođače iz cijelog svijeta. Dizajn i arhitektura teatra teže da odraze eleganciju i veličanstvenost renesansne ere, stvarajući uzbudljivo okruženje koje transcendirajući vrijeme. Ovdje će posjetioci imati priliku da se susretnu s umjetnošću u prostoru koji poštuje prošle tradicije dok podstiče savremena kreativna istraživanja. Renesansni teatar je postavljen da bude više od samo mjesta događanja; to će biti kulturni centar gdje će umjetnička energija oživjeti kamen i drvo Andrićgrada. Obećava da će biti mjesto gdje će zajednica i posjetioci zajedno moći da se okupe i proslave univerzalni jezik umjetnosti, odjekujući historijskom dubinom i umjetničkom inovacijom koju Andrićgrad personificira.

Institut Ive Andrića

Institut Ive Andrića

U intelektualno živahnom svijetu Andrićgrada, Institut Ive Andrića sa svojim Centrom za Slavistiku predstavlja duboku posvećenost obrazovanju i naučnom istraživanju. Ovaj institut izranja kao svjetionik kulturnog programiranja, stvarajući okruženje bogato znanjem i poštovanjem prema slavističkim studijama i istaknutim djelima Ive Andrića. To je mjesto gdje se naslijeđe književnosti i kulturnih studija ne samo čuva, već i aktivno istražuje i proširuje. U srcu misije instituta su njegovi naučni kabineti, koji su pažljivo opremljeni kako bi podržali rigorozna istraživanja i duboke studije. Ovi prostori su centralni za naučnu aktivnost unutar instituta, omogućavajući kako naučnicima tako i entuzijastima da istraže složenosti slavističkih jezika, književnosti i šireg kulturnog naslijeđa. Ovdje se razotkriva i ispituje složena mreža slavističkih studija, nudeći svježe uvide i perspektive. Dodajući ličnu dimenziju institutu je Memorijalna soba Ive Andrića. Posvećena proslavljanju života i djela Nobelovca za književnost, ovaj prostor služi kao i spomenik i izvor inspiracije. Posjetiocima se nudi rijedak pogled u Andrićev svijet, spajajući prošlost sa sadašnjošću i zapaljujući strast za književnošću i historijom kod onih koji prolaze njegovim hodnicima. Institut također ima knjižaru koja nadmašuje tradicionalno iskustvo kupovine knjiga. Postaje neprocjenjiv resurs za osobe zainteresovane za slavističke studije i Andrićeva književna dostignuća. Širok izbor knjiga i materijala knjižare obogaćuje intelektualno putovanje posjetilaca, pružajući im alate za istraživanje i razumijevanje dubine slavenske kulture i književnosti. Nadalje, auditorijum instituta, koji može primiti stotinu prisutnih, je svestrani prostor za organizovanje različitih događaja, uključujući predavanja, prezentacije i sastanke. Ovaj auditorijum je središte intelektualne i kulturne razmjene, utjelovljujući predanost instituta u podsticanju obrazovnog i kulturnog dijaloga. Institut Ive Andrića sa svojim Centrom za Slavistiku je doista ključna komponenta Andrićgrada, značajno doprinoseći njegovom ugledu kao središtu kulture, obrazovanja i turizma. Kroz svoj sveobuhvatni pristup akademskom i kulturnom istraživanju, institut odražava opću viziju Andrićgrada stvaranjem jedinstvenog i obogaćujućeg iskustva gdje se historija, kultura i obrazovanje susreću u značajnom dijalogu.

Spomen biblioteka „Ivo Andrić“

​Spomen biblioteka „Ivo Andrić“

Spomen biblioteka Ivo Andrić u Višegradu predstavlja svetionik znanja i kulturne baštine, služeći zajednici kao javna institucija sa značajnom kolekcijom knjiga. Osnovana je 1922. godine sa početnom kolekcijom od 388 svezaka, a tokom godina je značajno porasla, označavajući svoj značaj u kulturnom i obrazovnom pejzažu Višegrada. Do 1953. godine, biblioteka je postala javna ustanova, dodatno učvršćujući svoju ulogu u zajednici. Danas, ona se ponosi kolekcijom od preko 41.000 knjiga, koje zadovoljavaju širok spektar interesovanja i akademskih oblasti. Smještena unutar kulturnog zdanja Kulturnog centra Višegrad, biblioteka zauzima prostor koji je centralan i dostupan javnosti. "Ivo Andrić" Memorialna biblioteka posebno je značajna za studente i profesore Međunarodne akademije umjetnosti, kao i za naučnike i istraživače u oblastima istorije, književnosti, orijentalnih studija i filma. Ovaj fokus čini biblioteku nezamenljivim resursom za akademska i istraživačka nastojanja, nudeći materijale koji podržavaju i obogaćuju obrazovno iskustvo. Imenovana po srpskom nobelovcu Ivi Andriću, biblioteka ne samo da služi kao čuvar znanja, već i kao omaž Andrićevoj književnoj ostavštini. Ona naglašava ponos grada na svoje kulturno nasleđe i njegovu posvećenost stvaranju okruženja u kojem učenje i naučne aktivnosti mogu napredovati. "Ivo Andrić" Memorialna biblioteka je više od kolekcije knjiga; ona je temelj intelektualnog i kulturnog identiteta Višegrada, dobrodošlica svima koji žele proširiti svoje razumevanje i cijeniti umjetnost i nauku.

JU Centar za kulturu Ivo Andrić

Email:​ [email protected]
Kontakt: ​+ 387 58 620 271

​JU Centar za kulturu Ivo Andrić

Kulturni centar "Ivo Andrić" u Višegradu, osnovan 1953. godine i zvanično registrovan kao Javna ustanova 2020. godine, predstavlja svetionik kulturnog i umetničkog izraza u srcu Višegrada. Decenijama, ovaj kulturni centar je bio mesto održavanja raznovrsnih kulturnih događaja, uključujući bioskopske projekcije, kulturne festivale, prezentacije i aktivnosti različitih kulturnih i umetničkih društava. Njegova transformacija u Kulturni centar "Ivo Andrić" dodatno je učvrstila njegovu ulogu kao temelja kulturnih aktivnosti unutar opštine, poštujući nasleđe nobelovca Ive Andrića. Danas, Kulturni centar "Ivo Andrić" dom je dinamičnog dramskog studija, svedočeći o njegovoj vitalnoj ulozi u zajednici. Sa više od pet sekcija koje aktivno uključuju preko stotinu amaterskih učesnika, uključujući decu i mlade, centar je centar kreativne aktivnosti. Posebno je aktivan dramski odeljak. Samo u 11 godina nakon rata, proizveo je 16 pozorišnih predstava za decu i odrasle, sa ukupno 68 izvedbi, od kojih je 46 izvedeno u samom Višegradu. Ovaj angažman u stvaranju bogatog kulturnog i obrazovnog okruženja ističe posvećenost centra u negovanju talenta i pružanju platforme za umetnički izraz. Podržavajući širok spektar kulturnih i obrazovnih aktivnosti, Kulturni centar "Ivo Andrić" igra ključnu ulogu u obogaćivanju kulturnog života Višegrada i okoline. On svedoči o moći kulture u izgradnji i održavanju veza u zajednici, nudeći prostor gde umetnost cveta i kulturno nasleđe slavi. Kroz svoje raznovrsne programe i aktivnosti, centar ne samo da odaje počast bogatom nasleđu Ive Andrića, već i osigurava da kultura ostane vitalan i dostupan deo svakodnevnog života u Višegradu.

Scroll to Top