Mostar, grad u Bosni i Hercegovini, karakterizira bogata historija i kulturna baština. Grad predstavlja jedinstvenu fuziju osmanskih, mediteranskih i zapadnoeuropskih arhitektonskih stilova, čineći ga iznimnim primjerom multikulturalnog urbano naselja. Historija Mostara seže u prahistorijska vremena, s ljudskim naseljima duž rijeke Neretve, smještenih između planine Hum i planine Velež. Arheološki nalazi ukazuju na rimsku prisutnost ispod današnjeg grada. Ime "Mostar" prvi put se spominje u dokumentu iz 1474. godine, potičući od mostara koji su upravljali drvenim mostom korištenim od trgovaca, vojnika i putnika. Tokom15. i 16. stoljeća, Mostar se razvijao kao osmanski granični grad. Grad je također doživio kratki austro-ugarski utjecaj tokom 19. i 20. stoljeća. Mostar je poznat po sačuvanim starim turskim kućama i ikoničnom Starom mostu, Stari Most, koji je naručen od strane Sulejmana Veličanstvenog u 16. stoljeću. Kao UNESCO-ova svjetska baština, Stari most je jedan od najposjećenijih lokaliteta u Bosni i Hercegovini i predstavlja izniman primjer islamske arhitekture na Balkanu. 

Ovo su neke od značajnih historijskih znamenitosti u Mostaru:

Stari Most

Stari most, značajan je simbol grada Mostara u Bosni i Hercegovini. Ovaj osmanski most iz 16. stoljeća prelazi rijeku Neretvu, povezujući dva dijela grada. Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine, a dizajnirao ga je Mimar Hayruddin, učenik i vježbenik arhitekta Mimara Sinana, koji je izgradio mnoge ključne zgrade sultanu u Istanbulu i diljem Osmanskog Carstva. Most se smatra iznimnim primjerom balkanske islamske arhitekture.Stari most stajao je 427 godina sve do uništenja 9. studenog 1993. tokom Hrvatsko-bošnjačkog rata. Most je bio vojni cilj jer se koristio kao vojni opskrbni put. Međutim, pokrenut je projekt obnove, a obnovljeni most otvoren je 23. srpnja 2004. godine. 2017. godine apelacijski sud smatrao je da je uništenje bilo legalno i da je most bio legitimni vojni cilj. Most prelazi rijeku Neretvu u starom dijelu Mostara. Hrbatog je oblika, širok 4 metra i dugačak 30 metara, dominira rijekom s visine od 24 metra. Dva utvrđena tornja štite ga: kula Halebija na sjeveroistoku i kula Tara na jugozapadu, nazvana "mostari". Stari most i Stari grad Mostar simboli su pomirenja, međunarodne suradnje i suživota raznolikih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica. Područje Starog mosta, s pre-Osmanskim, istočno Osmanskim, mediteranskim i zapadnoeuropskim arhitektonskim značajkama, izvanredan je primjer multikulturalnog urbano naselja. Obnovljeni Stari most i Stari grad Mostar UNESCO su svjetska kulturna baština.

lokacija

Tradicijsko skakanje s Mostarskog mosta ima historiju koja traje preko 450 godina. Izgradnja mosta završena je oko 1567. godine, tokom Osmanskog vladavine. Tradicija je počela s mladima koji su skakali s mosta kako bi zabavljali imućne promatrače, a ta tradicija i danas živi. Most se uzdiže otprilike 24 metra iznad rijeke Neretve, čineći ga izazovnim i uzbudljivim mjestom za skakanje. Kaže se da 16-godišnji mladić mora skočiti s mosta kao inicijacijski obred. Štoviše, vjeruje se da će mladićeva budućnost biti potpuni neuspjeh ako ne skoči. U moderno doba, ova tradicija prerasla je u godišnje formalno natjecanje u skakanju koje je počelo u Mostaru 1968. godine. Događaj privlači lokalne i međunarodne natjecatelje koji skaču s mosta u hladnu rijeku Neretvu. Skakači iskušavaju sreću skakanjem na noge, ali izvode i popularni let lastavica s najljepše platforme na svijetu. Uprkos rizicima uključenima, tradicija skakanja s mosta u Mostaru svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini grada i hrabrosti njegovih stanovnika. To je jedinstveni spektakl koji privlači turiste iz cijelog svijeta, čineći Mostarski most ne samo historijskim spomenikom, već i mjestom za zadivljujući događaj.

Stari grad Mostar

Područje Starog mosta u Starom gradu Mostara historijski je dio grada koji se razvio u 15. i 16. stoljeću kao osmanski granični grad i tokom austro-ugarskog razdoblja u 19. i 20. stoljeću. Područje je poznato po svojim starim turskim kućama i starom mostu, po kojem je grad dobio ime. Područje Starog mosta rezultat je interakcije između prirodnih pojava i ljudske kreativnosti kroz dugo historijsko razdoblje. Bit stoljetnog kulturnog kontinuiteta predstavljena je univerzalnom sintezom životnih pojava: mosta i njegovih utvrda, bogatih arheoloških slojeva iz preosmanskog razdoblja, vjerskih građevina, stambenih zona (mahala), obradivih zemljišta, kuća, bazara, javnog života na ulicama i vode. Arhitektura u ovom području predstavlja simbol tolerancije: zajedničkog života muslimana, kršćana i Jevreja. Džamije, crkve i sinagoge postojale su jedna pored druge, što ukazuje da su u ovoj regiji katolički Hrvati s svojom zapadnoeuropskom kulturom, pravoslavni Srbi s elementima bizantske kulture i sefardski Jevreji nastavili živjeti zajedno s Bošnjacima - muslimanima više od četiri stoljeća. Područje Starog mosta, s arhitektonskim karakteristikama preosmanskog, istočnog osmanskog, mediteranskog i zapadnoeuropskog stila, izvanredan je primjer multikulturalnog urbanog naselja. Obnovljeni Stari most i Stari grad Mostara simboli su pomirenja, međunarodne suradnje i suživota raznolikih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica. Područje Starog mosta u Starom gradu Mostara UNESCO je svjetska kulturna baština.

lokacija

Ulica Kujundžiluk

Kujundžiluk ulica, poznata i kao Stari bazar, historijski je i živopisan dio Mostara. Datira iz 16. stoljeća i smještena je u najstarijem dijelu grada, duž uske kaldrmisane ulice. U prošlosti je ova ulica bila pulsirajuće središte trgovine u regiji tokom Osmanskog razdoblja, s više od 500 radionica. Danas je Kujundžiluk ulica kozmopolitsko mjesto gdje se razumiju svi jezici. Ispunjena je malim umjetničkim dućanima, malim galerijama i štandovima s suvenirima. Možete pronaći mnoge obrtnike kako prodaju svoje tradicionalne radove iz malih dućana uz samu ulicu. Tu su razni zanimljivi predmeti od bakra, prekrasni tepisi, odjeća, šalovi, nakit, lule i nargile. Ulica također domaćin tradicionalnim restoranima i prepunim kafićima, što doprinosi lokalnoj atmosferi. Posjet Kujundžiluk ulici pruža jedinstveno iskustvo bogate historije i kulturne baštine Mostara. To je nezaobilazno odredište za svakoga tko želi doživjeti bogatu kulturnu raznolikost Mostara.

lokacija

Zvonik Mira

Zvonik Mira, ili Kula zvona mira, značajna je znamenitost u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Kula je dio Crkve svetih Petra i Pavla, koja je izgrađena sredinom 19. stoljeća. Crkva je teško oštećena tokom rata 1992. godine, a na njezinu mjestu 2003. godine izgrađena je nova, veća crkva s nesrazmjerno visokim zvonikom. Ideja za Kulu zvona mira potekla je od franjevaca kao načina promicanja mira i pomirenja. Položaj tornja na nekadašnjoj bojišnici između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane daje mu još veći značaj. Arhitekt Mostarskog zvonika je Davor Smoljan. Kula zvona mira zaista je vrlo visoka, i s nje se može vidjeti velik dio Mostara. Trenutačno se razmatra prijedlog da se Kula zvona mira pretvori u galeriju umjetnosti i vidikovac, nazvanu "Mostarska kula zvona mira". Ova ideja još je u fazi razmatranja, ali ako bude ostvarena, dodatno bi obogatila historijski i kulturni značaj ovog već važnog spomenika.

lokacija
Scroll to Top