Zemaljski muzej

Adresa: Zmaja od Bosne 3
Telefon: 033 668-027

Zračni pogled na Zemaljski muzej u Sarajevu

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine predstavlja prvorazredno kulturno blago smješteno u srcu Sarajeva. Ovaj muzej osnovan je s ciljem istraživanja, zaštite i predstavljanja bogatstva prirodne i kulturne baštine ove regije. Sa svojim raznolikim zbirka i fascinantnim eksponatima, Zemaljski muzej nudi posjetiteljima jedinstvenu priliku za duboko prepuštanje historiji i kulturi Bosne i Hercegovine. Zemaljski muzej se prostire na impresivnom prostoru i obuhvaća nekoliko odjela posvećenih arheologiji, etnologiji, ​historija umjetnosti, numizmatike, mineralogije i paleontologije. Ove zbirke prikazuju različite aspekte bogate prošlosti regije, od najranijih naselja i civilizacija do suvremenih umjetničkih izričaja. Jedan od najpoznatijih odjela muzeja je arheološki odjel, koji posjetiteljima otkriva artefakte i ostatke koji svjedoče o tisućljetnim civilizacijama koje su obitavale na ovim prostorima. Zbirka srednjovjekovne i osmanske umjetnosti oduševit će ljubitelje umjetnosti, dok numizmatička zbirka nudi uvid u bogatstvo novčića kroz ​historiju. Etnološki odjel prikazuje tradicionalan način života ljudi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a paleontološka zbirka otkriva tajne drevnih stvorenja koja su nekada naseljavala ove prostore. Mineraloška zbirka nudi fascinantan uvid u raznolikost minerala koji obilježavaju ovu regiju. Zemaljski muzej također organizira razne izložbe, radionice, predavanja i kulturne događaje kako bi približio kulturno naslijeđe široj javnosti. Njegova uloga u edukaciji, očuvanju kulturne baštine i promociji umjetnosti i znanosti čini ga ključnim mjestom za sve istraživače, umjetnike i znatiželjnike.Posjetitelji Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine osjećat će se kao da su prošetali kroz vremeplov i iskusili živopisnu ​historiju ove regije. Ovo je mjesto koje budi maštu i nadahnuće, omogućujući nam da dublje razumijemo i cijenimo naslijeđe koje obogaćuje našu kulturu i identitet.

Hagada

Na slici prikazane stranice iz knjige Hagada

Sarajevska Hagada je jevrejski rukopisni iluminirani kodeks, koji potječe iz srednjovjekovne Španjolske. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i u njegovom je posjedu od 1894. godine, dok je prije toga pripadala sarajevskoj jevrejskoj obitelji Kohen. Hagada je pisana na pergamentu i ilustrirana je brojnim minijaturama. Minijature prikazuju scene iz Biblije, kao i običaje koji se slave za vrijeme Pesaha, židovskog praznika koji se obilježava u spomen na izlazak Jevreja iz Egipta. Sarajevska Hagada je vrijedan kulturni spomenik i svjedočanstvo o bogatoj jevrejskoj kulturi u Bosni i Hercegovini. Knjigasastoji se od 142 lista pergamene veličine 16,5 x 22,8 cm, izrađene od izvanredno istanjene i izbijeljene teleće kože. Na prva 34 lista nalazi se 69 minijatura koje nadahnuto prikazuju stvaranje svijeta, egipatsko ropstvo, izlazak iz Egipta pod Mojsijevim vodstvom i dalje, sve dok status vođe Jevreja nije preuzeo Jošua, sin Nunov. Posljednje četiri minijature predstavljaju izuzetak u smislu da nemaju direktan biblijski karakter. Na sljedećih 50 listova nalazi se tekst Hagade pisan s obje strane kvadratnim hebrejskim pismom srednjovjekovnog španskog tipa. Posljednju cjelinu knjige čini naknadno uneseni pjesničko-obredni dodatak, koji sadrži po nekoliko pjesama najslavnijih pjesnika hebrejske književnosti iz njenog tzv. zlatnog doba (10–13. stoljeće), kao što su: Jehuda Halevi, Jichak ben Jehud ibn Gijat, Salomon ibn Gevriola, Abraham ben Meir ibn Ezra i drugi. 

JU Muzej Alija izetbegović

Adresa: Ploča br. 2
Telefon: 033 574-271

Pogled na Muzeje Alije Izetbegovića

Muzej Alija Izetbegović je značajna kulturna institucija smještena u Sarajevu, posvećena očuvanju i predstavljanju naslijeđa prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića. Ovaj muzej je posvećen životu i djelu Alije Izetbegovića, kao i njegovoj ulozi u vođenju zemlje tokom teških vremena. Muzej pruža jedinstven uvid u ​historiju Bosne i Hercegovine, posebno u periodu ratnih godina 90-ih, kada je zemlja bila suočena s velikim izazovima. Kroz različite izložbe, artefakte, dokumente i fotografije, muzej pruža posjetiteljima duboko razumijevanje ključnih događaja i ličnosti koji su oblikovali ​historija zemlje. Posjet Muzeju Alija Izetbegovića je prilika za dublje razumijevanje borbe za nezavisnost i mir u Bosni i Hercegovini, te za odavanje počasti Aliji Izetbegoviću, kao neumornom borcu za pravdu i ljudska prava. Muzej ne samo da čuva ​historiju, već i promiče vrijednosti poput tolerancije, mira i dijaloga, koje su ključne za izgradnju stabilne i prosperitetne zemlje. To je mjesto koje nas podsjeća na važnost hrabrosti i liderstva u suočavanju s izazovima i teškoćama. Muzej Alija Izetbegovića je važno mjesto koje obogaćuje kulturnu ponudu Sarajeva i privlači posjetitelje iz cijelog svijeta koji žele naučiti više o ​historiji i naslijeđu Bosne i Hercegovine. Ovo je mjesto koje oživljava sjećanja i inspirira nas da gradimo bolju budućnost, na temeljima hrabrosti, mudrosti i vizionarstva jednog velikog lidera.

Historijski muzej

Adresa: Zmaja od Bosne 5
Telefon: 033 226-098

Historijski muzej

Historijski muzej u Sarajevu je značajna institucija koja čuva i predstavlja bogatu ​historiju Bosne i Hercegovine. Smješten u srcu grada, ovaj muzej predstavlja mjesto koje privlači posjetitelje iz cijelog svijeta željne da istraže prošlost i kulturno naslijeđe ovog područja. Muzej nudi širok spektar historijskih artefakata, dokumenata, arheoloških nalaza i umjetničkih djela, pružajući dubok uvid u ključne događaje i razdoblja koji su oblikovali ​ historiju Sarajeva i cijele zemlje. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s različitim aspektima života u različitim historijskim razdobljima, od antičkih vremena do suvremenih događaja. Historijski muzej također ima poseban fokus na razdoblje rata devedesetih godina, pružajući posjetiteljima dublje razumijevanje o izazovima i patnjama koje je zemlja prošla. Izložbe koje se bave ovim razdobljem posebno su snažne i dirljive, podsjećajući nas na važnost mira i suživota među različitim zajednicama. Osim stalnih postava, Historijski muzej često organizira i privremene izložbe koje se bave različitim temama i aspektima ​historije. Ove izložbe doprinose raznolikosti kulturne ponude Sarajeva i privlače pažnju kako domaće tako i međunarodne publike. Historijski muzej u Sarajevu predstavlja autentično kulturno mjesto koje nas podsjeća na vrijednost ​historije i naslijeđa, te nas potiče da dublje razumijemo kompleksnost prošlosti ovog područja. To je mjesto koje oplemenjuje duh, širi naše vidike i pruža jedinstvenu priliku za spoznaju o korijenima i raznolikosti bosanske kulture.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti - Galerija "Mak"

Adresa: Sime Milutinovića Sarajlije 7
Telefon: 033 201 861

​Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti - Galerija "Mak"

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti - Galerija "Mak" je značajna kulturna institucija u Sarajevu koja posvećuje posebnu pažnju književnosti i pozorišnoj umjetnosti. Smještena u centru grada, ova galerija nudi jedinstveni prostor posvećen umjetnosti pisane riječi i izvedbenih umjetnosti. Galerija "Mak" pruža posjetiteljima priliku da se upoznaju s raznim oblicima književnosti i pozorišnih produkcija. Izložbe ovdje često obuhvaćaju rukopise, originalne knjige, fotografije, plakate i druge predmete koji se odnose na poznate pisce, dramaturge i umjetnike koji su obilježili kulturnu scenu Bosne i Hercegovine. Poseban fokus galerije je stavljen na sarajevske pisce i umjetnike, te se često organiziraju izložbe i događaji koji se bave njihovim životima i djelima. Posjetitelji ovdje mogu uživati u širokom spektru književnih i umjetničkih radova, te uživati u kulturnom naslijeđu koje je oblikovalo duh grada. Galerija "Mak" također ima važnu ulogu u promicanju suvremene književne i pozorišne scene, pružajući priliku mladim autorima i umjetnicima da izlažu svoje radove i predstave publici. Kroz različite programe, radionice i tribine, galerija podupire kreativno izražavanje i stvaranje novih umjetničkih djela. Posjet Galeriji "Mak" je inspirativno iskustvo za sve ljubitelje književnosti i umjetnosti. Ovdje se oživljava duh prošlih vremena, ali se također otvaraju vrata novim idejama i perspektivama koje obogaćuju kulturnu scenu Sarajeva. Galerija "Mak" je mjesto susreta za sve one koji cijene pisane riječi i umjetnost izvedbe, te koji žele otkriti bogatstvo i raznolikost bosanske književne i pozorišne baštine. Ova galerija pruža jedinstveno putovanje kroz vrijeme i kulturu, te nas inspirira da cijenimo ljepotu umjetnosti i njezinu ulogu u oblikovanju društva i identiteta.

Muzej Gazi Husrev-bega

Gazi Husrev-begova 46
Telefon: 033 233-170

​Muzej Gazi Husrev-bega

Muzej Gazi Husrev-bega, smješten u srcu starog grada Sarajeva, predstavlja značajno kulturno mjesto koje čuva i predstavlja bogatu ​historiju i naslijeđe Gazi Husrev-bega, jednog od najznačajnijih osmanskih vojskovođa i filantropa, koji je ostavio dubok trag na razvoj Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj muzej posjetiteljima pruža jedinstveni uvid u život i djelo Gazi Husrev-bega kroz bogatu zbirku artefakata, rukopisa, knjiga, umjetničkih djela i drugih predmeta koji datiraju iz osmanskog razdoblja. Izložbe u muzeju prikazuju različite aspekte života ovog značajnog vojskovođe, od njegovih vojnih poduhvata do njegovog filantropskog rada i značajnog doprinosa kulturi i obrazovanju u regiji. Poseban dio muzeja posvećen je Gazi Husrev-begovoj džamiji, koja je jedan od najpoznatijih i najljepših sakralnih objekata u Sarajevu. Ova džamija predstavlja iznimno arhitektonsko dostignuće, a u njoj se nalaze i brojni umjetnički radovi, kao i Gazi Husrev-begova turbeta. Muzej Gazi Husrev-bega također organizira različite kulturne događaje, izložbe i predavanja, kako bi obogatio kulturnu scenu Sarajeva i privukao domaće i međunarodne posjetitelje. Također, muzej ima važnu ulogu u očuvanju tradicije i kulturne baštine bosanskog naroda te promicanju međunarodne suradnje i razumijevanja. Posjeta Muzeju Gazi Husrev-bega pruža jedinstvenu priliku da se uroni u prošlost i upozna s osobom koja je oblikovala ​historiju Sarajeva i ostavila neizbrisiv trag na cijelu zemlju. Ovo je mjesto koje nas podsjeća na važnost očuvanja kulturnog naslijeđa i poštovanja vrijednosti prošlosti, te nas inspirira da cijenimo bogatstvo raznolikih kultura koje su oblikovale ovaj prekrasan grad.

Muzej savremene umjetnosti 
Ars Aevi

Adresa: Brodac 1, Vijećnica
 033 529-820

​Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi

Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu je izvanredno kulturno mjesto koje se ističe svojom posvećenošću savremenoj umjetnosti i promicanjem kreativnosti i inovacije. Smješten u srcu grada, ovaj muzej čuva impresivnu kolekciju suvremenih umjetničkih djela koja predstavljaju različite umjetničke izraze i stilove. Koncipiran za vrijeme opsade Sarajeva, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi je najambiciozniji kulturni i razvojni projekt savremene umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ars Aevi je postao simbol svih umjetnika koji su se solidarisali sa Sarajevom, s namjerom izgradnje multikulturalnog Centra/Muzeja savremene umjetnosti. Od 1992. godine Ars Aevi se razvio kao izraz kolektivne volje i solidarnosti te je njegova misija zasnovana na umrežavanju i suradnji između regionalnih i međunarodnih umjetnika, kustosa i muzeja savremene umjetnosti. Izložbe u muzeju nude širok spektar umjetničkih djela, uključujući slikarstvo, skulpture, fotografije, videoinstalacije i performanse, koja odslikavaju različite umjetničke pravce i tendencije. Posjetitelji mogu istražiti značajna imena savremene umjetnosti, ali i otkriti nove i perspektivne umjetnike koji oblikuju umjetničku scenu. Jedinstvenost Ars Aevi muzeja ogleda se u njegovoj otvorenosti prema suvremenim umjetničkim izričajima i njegovoj posvećenosti promicanju umjetničke slobode i različitosti. Ovaj muzej postaje mjesto susreta i dijaloga između umjetnika, posjetitelja i umjetničke zajednice, te potiče na razmjenu ideja i inspiraciju. Jedinstvena kolekcija Ars Aevi, sastavljena od oko 150 djela koja su donirali neki od najpoznatijih domaćih i međunarodnih umjetnika, u Sarajevo je stigla 1999. godine. Danas se ova kolekcija smatra jednom od najznačajnijih zbirki savremene umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi, a njen dio može se pogledati u Vijećnici, gdje će kolekcija biti smještena do izgradnje zgrade muzeja na Vilsonovom šetalištu. Posjeta Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi je jedinstveno iskustvo koje otvara nove perspektive o suvremenom umjetničkom stvaralaštvu i bogatstvu kreativnosti koja oblikuje našu svakodnevicu. Ovo je mjesto koje nas potiče na razmišljanje, osjećaje i nova otkrića, te nas inspirira da cijenimo i podržavamo umjetnost kao bitan dio ljudske kulture i identiteta.

Muzej Stare pravoslavne crkve 

Adresa: Mula Mustafe Bašeskije 59
Telefon: 033 571-761

Unutrašnjost ​Muzeja Stare pravoslavne crkve 

Muzej Stare pravoslavne crkve u Sarajevu je dragocjeni kulturni spomenik koji svjedoči o drevnoj ​historij i bogatoj pravoslavnoj baštini grada. Smješten u srcu Sarajeva, ovaj muzej je posvećen očuvanju i prezentiranju vrijednih umjetničkih i arheoloških artefakata vezanih uz pravoslavnu vjeru i tradiciju. Stara pravoslavna crkva, koja datira iz 16. stoljeća, predstavlja jednu od najstarijih i najznačajnijih pravoslavnih građevina u Sarajevu. Ova crkva svjedočila je mnogim historijskim događajima i mijenjala svoj izgled kroz stoljeća, a danas je pretvorena u muzej koji pruža uvid u bogatu ​historiju pravoslavnog vjerovanja i kulture u ovom dijelu svijeta. Muzej Stare pravoslavne crkve sadrži brojne eksponate, ikone, liturgijske predmete, freske i arheološke nalaze koji datiraju unatrag stoljećima. Posjetitelji mogu otkriti jedinstvene umjetničke vrijednosti koje su oblikovale pravoslavnu vjeru i način života pravoslavne zajednice u Sarajevu kroz ​ historiju. Kroz izložbe i prezentacije, muzej pruža dublje razumijevanje pravoslavnog kulturnog nasljeđa, običaja i tradicije. Također, pruža priliku da se bolje razumije međureligijski suživot i tolerancija koja je obilježila ​ historiju Sarajeva. Ovaj muzej je mjesto koje privlači ljubitelje umjetnosti, ​historije i religije, ali i sve one koji žele istražiti raznolikost i bogatstvo kulturnog nasljeđa grada Sarajeva. Posjeta Muzeju Stare pravoslavne crkve pruža ne samo edukativno iskustvo, već i duhovnu dimenziju koja poziva na refleksiju i razumijevanje raznolikosti i zajedništva među ljudima.

Olimpijski muzej 

Adresa: Petrakijina 7
Telefon: 033 529-820

Pogled na ​Olimpijski muzej 

Olimpijski muzej je otvoren 8. februara 1984. godine u Sarajevu, na dan otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara. Od 1984. do 1992. godine muzej se nalazi u reprezentativnoj vili u centru Sarajeva. U pitanju je nekadašnja vila Mandić, izgrađena 1903. godine. Zgradu Olimpijskog muzeja projektovao je čuveni češki arhitekta Karlo Paržik a rađena je po uzoru na luksuzne evropske vile. Olimpijski muzej u Sarajevu je jedinstvena kulturna institucija koja slavi sportsku baštinu i nasljeđe Olimpijskih igara koje su se održale u Sarajevu 1984. godine. Smješten u srcu grada, ovaj muzej pruža nezaboravno putovanje kroz ​historiju olimpijskog duha i sjajnih sportskih trenutaka koji su obilježili Sarajevo kao domaćina ovog prestižnog sportskog događaja. Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine ostavile su dubok trag u ​ prošlosti grada, te su predstavljale vrhunac sportskog uspjeha i međunarodnog ugleda. Olimpijski muzej sačuvao je ne samo uspomene na velike sportske trenutke, već i arhivske materijale, memorabilije i značajne dokumente koji svjedoče o pripremama i organizaciji ovog velikog sportskog događaja. Posjetitelji Olimpijskog muzeja imaju priliku upoznati se s bogatom kolekcijom eksponata, od sportske opreme i dresova do medalja i fotografija koje su obilježile Sarajevo 1984. godine. Izložbe ovog muzeja pričaju priču o olimpijskim natjecanjima, sportskim herojima i emocijama koje su proživljavali sportaši i gledatelji tokom tih posebnih trenutaka. Olimpijski muzej ima i važnu edukativnu ulogu, jer promovira vrijednosti fair playa, timskog duha i sportske etike među mladima. Organizira različite programe i aktivnosti usmjerene prema djeci i mladima kako bi ih potaknuo na bavljenje sportom, te kako bi im prenio važnost sportskog duha i poštovanja protivnika. Ovaj muzej također igra ključnu ulogu u promicanju olimpijskog pokreta i važnosti sportskog nasljeđa kao sredstva za izgradnju mira i međunarodnog razumijevanja. Njegova misija je inspirirati i educirati ljude o važnosti sporta, te o važnosti sportskih događaja kao sredstva za povezivanje ljudi iz različitih kultura i društava.

Narodno pozorište

Adresa: Obala Kulina bana 9
Telefon: 033 665-959

Narodno pozorište u Sarajevu

Narodno pozorište Bosne i Hercegovine, smješteno u srcu Sarajeva, predstavlja kulturnu instituciju s bogatom tradicijom i važnom ulogom u promociji kazališne umjetnosti. Ovo prestižno pozorište je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u zemlji, te igra ključnu ulogu u oblikovanju kulturnog identiteta Sarajeva. Narodno pozorište Bosne i Hercegovine osnovano je s ciljem promicanja i razvoja kazališne umjetnosti, te je ​tokom dugogodišnjeg postojanja postalo važan simbol kulturne scene grada. Njegova bogata repertoarska ponuda obuhvaća različite žanrove, od klasičnih drama i komedija do suvremenih umjetničkih izričaja. Ovo pozorište ima impresivnu ​historiju izvođenja visokokvalitetnih predstava koje privlače široku publiku. Brojne produkcije, režije i izvedbe izvode se na glavnoj sceni, koja pruža savršen ambijent za gledanje predstava i uživanje u umjetničkim izvedbama. Pored klasičnih kazališnih predstava, Narodno pozorište redovito organizira i posebne događaje, gostovanja i festivale koji doprinose raznolikosti kulturne ponude grada. Ovo je mjesto gdje umjetnost oživljava, a glumački talenti sijaju na pozornici, ostavljajući snažan dojam na svakog gledatelja. Narodno pozorište Bosne i Hercegovine također ima važnu ulogu u očuvanju kulturne baštine zemlje i podržava razvoj novih umjetničkih talenata. Kroz različite projekte i edukativne programe, doprinosi podizanju svijesti o važnosti umjetnosti i kulture u društvu. Posjet Narodnom pozorištu Bosne i Hercegovine je istinsko umjetničko iskustvo, pružajući gledateljima mogućnost da se urone u svijet emocija, misli i raznolikosti koje kazalište nudi. Ovo je mjesto koje spaja ljude kroz umjetnost i pruža nezaboravno kazališno iskustvo koje će obogatiti dušu i nadahnuti duh.

JU Sarajevski ratni teatar “SARTR”

Adresa: Gabelina 16
Telefon: 033 664-070

​​ JU Sarajevski ratni teatar "SARTR"

JU Sarajevski ratni teatar "SARTR" Sarajevo predstavlja jedinstveno i izuzetno važno kulturno obilježje Sarajeva, koje je ujedno postalo simbol otpornosti i snage ljudskog duha ​tokom teških ratnih godina 90-ih. Osnovan u teškim vremenima opsade grada, "SARTR" je bio iznimno hrabar i odlučan korak ka očuvanju kazališne umjetnosti i kulturnog identiteta Sarajeva u okolnostima straha i razaranja. Teatar je ostao otvoren za publiku tokom cijelog razdoblja opsade, uprkos opasnostima i ograničenjima, pružajući ljudima osjećaj normalnosti, empatije i nade usred ratnih strahota. Njegov repertoar tokom ratnih godina bio je snažan izraz protivljenja ratu i nasilju, s predstavama koje su se doticale univerzalnih tema ljudske patnje, suosjećanja i nade za bolju budućnost. Ovo je bilo mjesto koje je spajalo ljude različitih nacionalnosti i kultura u zajedničkoj ljubavi prema umjetnosti i teatru. "SARTR" je također bio važno središte edukacije i razvoja umjetničkih talenata, potičući nove generacije glumaca, redatelja i scenografa da izraze svoj kreativni potencijal i obogate kazališnu scenu. Nakon ratnih godina, "SARTR" nastavio je svoje djelovanje i postao ključna kulturna institucija grada, ostavljajući dubok trag u srcima Sarajlija i svih onih koji su se sreli s njegovom umjetničkom snagom. Njegov značaj kao simbola otpornosti i hrabrosti u ljudskom duhu prepoznat je i izvan granica Bosne i Hercegovine. Posjet "SARTR"-u je putovanje kroz ​historiju i duhovnu snagu koja je prevladala ​tokom teških vremena. To je mjesto koje nas podsjeća na moć umjetnosti da premosti jazove i da nam pomogne da održimo nadu u bolju budućnost. "SARTR" ostaje simbol hrabrosti i odlučnosti, podsjećajući nas da umjetnost može preoblikovati svijet, čak i u najtežim okolnostima.

Kamerni teatar 55

Adresa: Maršala Tita 56
Telefon: 033 550-476

​Kamerni teatar 55

Kamerni teatar u Sarajevu predstavlja intimno i ugledno kazalište koje nudi posebno umjetničko iskustvo svojoj publici. Smješten u srcu grada, ovaj teatar ima dugu tradiciju i reputaciju izvrsnosti u kazališnoj umjetnosti. Kamerni teatar je mjesto gdje se održavaju kvalitetne kazališne predstave u intimnoj atmosferi, što omogućava gledateljima da se osjećaju bliže izvođačima i da se urone u svijet likova i priča. Ovaj teatar naglašava pažnju prema detaljima i umjetničkoj izvedbi, čime stvara nezaboravno iskustvo za svakog posjetitelja. Repertoar Kamernog teatra obuhvaća različite žanrove, od klasičnih drama do suvremenih eksperimentalnih predstava. Ovdje se izvode i predstave poznatih domaćih i stranih autora, te se često potiče suradnja s umjetnicima iz cijelog svijeta. Osim kazališnih predstava, Kamerni teatar također organizira razne kulturne događaje, tribine, radionice i gostovanja, što doprinosi raznovrsnoj kulturnoj ponudi grada. Ovaj teatar također ima važnu ulogu u poticanju i razvoju novih talenata, pružajući podršku mladim umjetnicima i novim stvaralačkim projektima. Posjet Kamernom teatru u Sarajevu je izuzetno umjetničko iskustvo koje oplemenjuje duh i nadahnjuje ljubitelje kazališta. To je mjesto gdje se umjetnost spaja s publikom na poseban način, ostavljajući snažan dojam i stvarajući sjećanja koja traju cijeli život. Kamerni teatar u Sarajevu je pravi dragulj kulturne scene grada, očaravajući posjetitelje svojom autentičnošću, strašću prema umjetnosti i predanošću umjetničkom izričaju. Ovaj teatar svjedoči o važnosti kulture i umjetnosti u našem životu, podsjećajući nas na snagu umjetnosti da nadahne, poveže ljude i oblikuje društvo.

JU Pozorište mladih

Adresa: Kulovića 8
Telefon: 033 442-572

JU Pozorište mladih Sarajevo

Javna ustanova Pozorište mladih u Sarajevu predstavlja značajno kulturno mjesto koje je posvećeno razvoju i promicanju umjetničkog izraza među mladim generacijama. Ovo pozorište ima posebnu misiju - osnažiti i nadahnuti mlade da se izraze kroz umjetnost te pružiti bogato i inspirativno kazališno iskustvo publici svih uzrasta. Pozorište mladih pruža platformu za raznolike izvedbe, uključujući predstave za djecu, tinejdžere i odrasle, kao i edukativne projekte i radionice koje potiču umjetnički razvoj mladih talenata. Njihov repertoar obuhvaća različite žanrove, od klasičnih drama i komedija do suvremenih i eksperimentalnih produkcija. Ovo pozorište također ima važnu ulogu u povezivanju umjetnika, redatelja, glumaca i ostalih kreativaca, pružajući im priliku za suradnju i zajednički rad na projektima koji doprinose kulturnoj i umjetničkoj sceni Sarajeva. Javna ustanova Pozorište mladih je mjesto gdje se osjeća živa energija i entuzijazam mladih umjetnika koji žele podijeliti svoje priče i ideje s publikom. Njihove predstave često se bave suvremenim temama, društvenim pitanjima i univerzalnim emocijama, pružajući publici uvid u različite perspektive i svjetove. Posjet ovom pozorištu je ne samo umjetničko iskustvo, već i prilika za podršku mladim talentima i sudjelovanje u stvaranju živahne i kreativne kulturne scene u gradu. Pozorište mladih u Sarajevu ostavlja snažan utisak na svoju publiku, inspirirajući nas da vjerujemo u snagu umjetnosti i kreativnosti kao sredstva izraza i promjene. Njihov rad svjedoči o važnosti uloge kulture u društvu, te potiče nas da podržimo i cijenimo kulturno naslijeđe koje se stvara među mladim generacijama.

Umjetnička galerija BiH

Adresa: Gimnazijska 11
Telefon: 033 262-580

Umjetnička galerija BiH

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, smještena u srcu Sarajeva, predstavlja neizostavno odredište za sve ljubitelje umjetnosti. Ova renomirana galerija posvećena je promociji i čuvanju umjetničkog naslijeđa te pruža jedinstveni uvid u bogatstvo umjetničkih izričaja regije. Galerija sadrži impresivnu zbirku slika, skulptura, fotografija i umjetničkih instalacija koje prikazuju različite umjetničke stilove i epohe. Posjetitelji će imati priliku istražiti umjetničke radove domaćih i međunarodnih umjetnika, od tradicionalnih i klasičnih djela do suvremenih eksperimentacija. Izložbe u Umjetničkoj galeriji redovito se mijenjaju, nudeći svakom posjetu novi doživljaj umjetnosti. Galerija također organizira razne kulturne događaje, predavanja i radionice kako bi promovirala umjetnost i potaknula dijalog između umjetnika i publike. Osim što pruža jedinstveno umjetničko iskustvo, Umjetnička galerija ima važnu ulogu u edukaciji i podizanju svijesti o umjetnosti među lokalnom zajednicom i posjetiteljima iz svih dijelova svijeta. Njezina važnost kao kulturne institucije proteže se i u promicanje dijaloga i razumijevanja među ljudima različitih kultura. Posjet Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine je inspirativno putovanje kroz umjetnički svijet, pružajući duboko razumijevanje umjetničkih izričaja i bogatstva kreativnosti koja obogaćuje naš život. Ovo je mjesto koje otvara um, srce i dušu, ostavljajući neizbrisiv dojam na svakog posjetitelja.

Tunel Spasa

Adresa: BA, 1, Tuneli
Telefon: 033 684-032

Pogled na kuću odakle je sagrađen tunel spasa u Sarajevu

Spomenički kompleks "Tunel spasa" u Sarajevu predstavlja izuzetno važno historijsko mjesto koje svjedoči o tragičnom periodu opsade Sarajeva ​tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Ovaj kompleks sastoji se od muzeja, spomen-obilježja te samog tunela koji je igrao ključnu ulogu u spašavanju života i opskrbi grada tokom dugotrajne opsade. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Sarajevo je bilo okruženo od strane vojnih snaga i civilno stanovništvo je bilo izloženo dugotrajnoj i teškoj opsadi. U tom kontekstu, civilno stanovništvo je trpjelo od nestašice hrane, vode, lijekova i osnovnih potrepština. Upravo tada, između perioda 1992. i 1995. godine, izgrađen je "Tunel spasa" koji je povezivao opkoljeni grad s područjem izvan opsadnog prstena. Tunel je bio podzemni prolaz, dug oko 800 metara, koji je omogućavao prolazak ljudi i opskrbu preko aerodroma, koji je tada bio pod međunarodnom kontrolom. Zbog svog strateškog značaja, "Tunel spasa" je omogućavao stanovnicima Sarajeva da izbjegnu opasnost i osigura ključne potrepštine ​tokom najtežih trenutaka opsade. Danas, spomenički kompleks "Tunel spasa" služi kao muzej i sjećanje na taj tragičan period u ​historiji Sarajeva. Posjetitelji mogu vidjeti rekonstruirani dio tunela, originalne artefakte i fotografije, te tako bolje razumjeti teške okolnosti u kojima su stanovnici živjeli i borili se za opstanak. Ovaj kompleks ima i edukativnu ulogu, jer podiže svijest o važnosti mira, tolerancije i razumijevanja među ljudima, te nas podsjeća na važnost očuvanja mira i izgradnje bolje budućnosti. "Tunel spasa" postao je simbol hrabrosti i izdržljivosti stanovnika Sarajeva ​tokom najtežih trenutaka i sjećanje na sve one koji su žrtvovali svoje živote kako bi se sačuvala nada za bolje sutra. Posjet ovom spomeničkom kompleksu pruža jedinstvenu priliku da se dublje razumije ​historiju i sudbina grada Sarajeva, te nas potiče na refleksiju o važnosti mira, suživota i zajedništva u suvremenom svijetu.

Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić

Adresa: Mula Mustafe Bašeskije 21
Telefon: 033 279-800

​Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić

Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić je značajna kulturna i obrazovna institucija smještena u srcu Sarajeva. Ova organizacija ima važnu ulogu u promicanju i čuvanju bogate baštine bosanskohercegovačkog naroda, posebno Bošnjaka. Osnovan kao kulturna i edukativna ustanova, Bošnjački institut služi kao centar za proučavanje i promicanje historije , kulture, jezika, književnosti, umjetnosti i drugih aspekata vezanih uz bošnjački narod. Njegova misija je sačuvati i prenositi znanje o tradiciji, identitetu i vrijednostima Bošnjaka na buduće generacije, te promovirati razumijevanje i poštovanje multikulturalnog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Bošnjački institut obuhvaća različite odjele, knjižnicu, arhivu i muzej, a nudi i brojne programe, predavanja, radionice, izložbe i konferencije koje privlače intelektualce, istraživače i ljubitelje kulture iz cijelog svijeta. Ova institucija potiče interakciju i dijalog između domaćih i međunarodnih stručnjaka, što rezultira širenjem znanja i ideja. U okviru Bošnjačkog instituta također se promiče umjetnost i književnost Bošnjaka kroz organizaciju književnih večeri, izložbi, koncerata i drugih kulturnih događaja. Tako se promoviraju i podržavaju umjetnici, pisatelji i glazbenici koji obogaćuju kulturnu scenu Bosne i Hercegovine. Fondacija Adil Zulfikarpašić, koja je dio Bošnjačkog instituta, posvećena je humanitarnom i društvenom djelovanju, te promovira vrijednosti humanosti i solidarnosti u društvu. Ova fondacija organizira različite humanitarne akcije i projekte s ciljem pomoći ugroženim i potrebitim osobama. Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić predstavlja središnje mjesto za sve one koji žele bolje razumjeti bogatu kulturu, historiju i identitet Bošnjaka. Njegova uloga u očuvanju i promicanju kulturnog nasljeđa te pružanju podrške i pomoći zajednici čini ga nezaobilaznom institucijom u Sarajevu i šire.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

Adresa: ​ Muvekita 11/1
Telefon: ​062 052 058

​Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

Smješten u srcu Sarajeva nalazi se Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. Ova značajna institucija označava potresno mjesto na karti Bosne i Hercegovine, služeći kao svečano svjedočanstvo o mračnom periodu Bosanskog rata od 1992. do 1995. godine. Lokacija muzeja u Federaciji Bosne i Hercegovine, na adresi Saliha Hadžihuseinovića Muvekita 11, dodaje slojeve historijskog značaja već dubokoj svrsi. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida posvećen je očuvanju sjećanja na strahote počinjene tokom Bosanskog rata, čineći ga prvim takve vrste koji se isključivo fokusira na ove zločine. On ne predstavlja samo skladište tuge i gubitka, već i temelj obrazovanja, nudeći posjetiocima multidisciplinarni pristup razumijevanju složenosti i brutalne stvarnosti sukoba koji je harao Bosnom i Hercegovinom tokom tih godina. Bogat arhivskim materijalom, muzej pruža važno iskustvo, omogućavajući posjetiocima da duboko uđu u narative i svjedočenja koja slikaju jezivu sliku ljudskog stradanja i otpornosti. Njegova obimna kolekcija služi kao snažan podsjetnik na strahote, s ciljem da educira sadašnje i buduće generacije o posljedicama mržnje, podjela i rata. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida otvoren je za javnost svakog dana, dočekujući posjetioce od 9:00 do 21:00 sat, uz kraće radno vrijeme nedjeljom kada zatvara u 18:00 sati. Ova dostupnost osigurava da su lekcije iz prošlosti dostupne svima, promovirajući poruku mira i pomirenja. Za one koji žele uspostaviti kontakt ili saznati više, muzej se može kontaktirati putem različitih kanala, uključujući telefon, te e-mail. Ulaskom u ovaj svečani prostor, posjetioci se suočavaju s ljudskim troškom sukoba i nasilja, potičući razmišljanje, razumijevanje i čvrstu posvećenost da se nikada ne zaboravi prošlost. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 stoji kao snažan simbol sjećanja i obrazovanja u Sarajevu, pozivajući čovječanstvo da čuva vrijednosti pravde i ljudskog dostojanstva.

Art kuća sevdaha

Adresa: Halači 5
Telefon: 033 239-943

Na slici prikaza djevojka ispred ​Art kuće sevdaha obučena u tradicionalnu bošnjačku odjeću

Art kuća sevdaha je posebno mjesto u srcu Sarajeva, gdje se susreću ljubitelji tradicionalne bosanske sevdalinke, jedinstvene glazbene baštine koja odražava dušu i emocije bosanskog naroda. Ova čarobna kulturna oaza posvećena je promicanju, čuvanju i oživljavanju sevdaha, te pruža nezaboravno iskustvo svim posjetiteljima. Smještena u autentičnom sarajevskom ambijentu, Art kuća sevdaha stvara intimnu i toplu atmosferu, idealnu za uživanje u izvođenju sevdalinki koje su duboko ukorijenjene u bosanskoj tradiciji. Posjetitelji imaju priliku uživati u nezaboravnim koncertima i nastupima renomiranih izvođača sevdaha, ali i otkriti nove talente koji donose svježi duh ove prepoznatljive glazbene forme. Osim muzičkih događaja, Art kuća sevdaha pruža i edukativno iskustvo, jer organizira različite radionice, predavanja i tribine posvećene bogatoj ​historiji i značaju sevdalinke u bosanskohercegovačkoj kulturi. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s različitim stilovima izvođenja sevdaha, njegovom simbolikom i emocionalnim značenjem koje je ostavilo trajan utisak na bosanski narod. Art kuća sevdaha također igra važnu ulogu u očuvanju sevdaha kao nematerijalne kulturne baštine koja je prepoznata i zaštićena od strane UNESCO-a. Njezina misija je osigurati da ova prekrasna glazbena tradicija ostane živa i dostupna budućim generacijama, te da sevdaha i dalje odjekuje ulicama i dušama Sarajeva. Posjetiti Art kuću sevdaha znači zakoračiti u svijet bezvremenske ljepote, strasti i emocija koje sevdalinka donosi. Ova kultna destinacija postala je nezaobilazno mjesto za sve one koji žele uroniti u bogatu i autentičnu glazbenu kulturu Bosne i Hercegovine, te otkriti dubinu i širinu sevdaha - glazbe koja je srce i duša ovog nevjerojatnog grada.

Bosanski kulturni centar

Adresa: ​ Branilaca Sarajeva 24
Telefon: ​033 586 -777

Bosanski kulturni centar Sarajevo

Nalazeći se u živahnom srcu Sarajeva, Bosanski Kulturni Centar (BKC) stoji kao svetionik kulturnog obogaćivanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zauzimajući istorijske prostorije nekadašnje Velike sefardske sinagoge - završene 1930. godine sa svojom prepoznatljivom bakrenom kupolom - sam objekat je svjedočanstvo bogate historije grada i kulturne raznolikosti. Sada služeći kao centralno središte za umjetničke i kulturne aktivnosti, BKC nudi niz događaja koji zadovoljavaju širok spektar interesa. Centar je poznat po svojoj dinamičnoj kulturnoj ponudi, pružajući platformu za pozorišne predstave prilagođene kako djeci tako i odraslima, pored koncerata klasične i savremene muzike. Ljubitelji umjetnosti mogu uživati u različitim izložbama, dok ljubitelji književnosti često bivaju pozvani na promocije knjiga. BKC takođe služi kao bioskopska dvorana, prikazujući izbor filmskih projekcija u svojim prostranim dvoranama, dizajniranim da prime mnoštvo događaja. Naglašavajući svoju ulogu u zajednici, BKC je nedavno proslavio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine raznovrsnim muzičkim i zabavnim programom, u saradnji sa Klubom bioskopa-Sloga. Osim toga, centar je dočekao priznatog Erica Bretona i prijatelje na nezaboravnom koncertu, i postavljen je da zabavi publiku svih uzrasta sa "Emina and Deda Show" u svojoj velikoj dvorani. BKC nije samo mjesto za zabavu, već igra i ključnu ulogu u Festivalu Baščaršijske Noći, međunarodnom kulturnom događaju koji svakog ljeta transformiše Sarajevo od 1. do 31. jula, prikazujući širok spektar kulturnih aktivnosti. Izvan zabave, BKC naglašava važnost cjeloživotnog učenja, zagovarajući kontinuirani lični i profesionalni razvoj kroz različite programe i radionice. Za domaće stanovnike i posjetioce, istraživanje Bosanskog Kulturnog Centra Kantona Sarajeva nudi jedinstvenu priliku da se upustite u živopisnu kulturnu scenu grada i otkriju svijet umjetničkih i obrazovnih iskustava.

Scroll to Top