Dobrodošli u Mostar, grad sunca i zelenila, gdje se priroda i historija prepliću u prekrasnom plesu. Smješten u srcu Hercegovine, Mostar je grad koji se ponosi obiljem prirodnog bogatstva i ljepote. Dok lutate gradom, očarat će vas smaragdno zelena rijeka Neretva koja teče ravno kroz središte grada. Rijeka nije samo zadivljujući prizor, već i žila kucavica grada, pružajući svježu vodu i stanište raznolikom biljnom i životinjskom svijetu. Prošećite našim gradskim parkovima poput Parka Zrinjevac i Parka Musala, gdje možete opustiti se usred bujne zelene oaze i lijepih fontana. Za nešto avanturističkije iskustvo, posjetite rubove grada i istražite Park Goranci, prirodni dragulj smješten na 700 metara nadmorske visine, nudeći zadivljujuće poglede i raznovrsne rekreacijske aktivnosti.

Ne propustite posjetiti Park prirode Blidinje, zaštićeno područje koje je dom raznolikim ekosustavima i vrstama. Ovdje možete pješačiti kroz alpske livade, šume i susresti se s poznatom bosanskom borovnicom, endemičnom vrstom regije. Mostar je također dom brojnih prekrasnih rijeka i izvora. Rijeka Radobolja, s svojim kristalno čistim vodama, teče kroz Mostar i ulijeva se u rijeku Neretvu blizu Starog mosta. Izvor rijeke Bune je prirodna čuda, s vodom koja izbija ispod visoke stijene, formirajući rijeku Bunu. Bilo da ste ljubitelj prirode, zaljubljenik u historiju ili jednostavno tražite mirno utočište, Mostar ima nešto za svakoga. Dođite i uronite u prirodno bogatstvo Mostara, neka vas ljepota grada ostavi s nezaboravnim uspomenama. Dobrodošli u Mostar, gdje priroda nudi bogatstvo na svakom koraku!

statua Bruce Lee-a u parku Zrinjevac

Park Zrinjevac

Park Zrinjevac je gradski park u Mostaru, nazvan po obitelji Zrinjevac. To je centralni gradski park smješten između Trga hrvatskih velikana (Rondoa), Španjolskog trga, Ulice kralja Zvonimira, Ulice kralja Tvrtka i Ulice Nikole Šubića Zrinskog. Park zauzima površinu od oko 3 hektara i izgrađen je 1953. godine. Pejzažni arhitekt Smiljan Klaić autor je projekta prema kojem je park izrađen. Godine 1972. provedeno je istraživanje o funkcionalnosti zelenih površina grada Mostara. Zrinjevac je tada dobio ocjenu 4 za higijensku, estetsku, rekreacijsku i opću funkcionalnost. Te godine evidentirano je 314 stabala, s 31 vrstom stabala zabilježenom. Slika se tokom vremena promijenila. Park je potpuno revitaliziran i obnovljen 2007. godine. Danas je to omiljeno mjesto za šetnje i odmor u Mostaru. Park je također dom statue Brucea Leeja, izrađene kao šaljiv način prikazivanja mira na području ispunjenom političkim napetostima.

Park Trimuša

Trimuša Park u Mostaru popularno je odredište kako za lokalce tako i za turiste. Ovaj park jedan je od najljepših parkova u Mostaru jer ima prostrane zelene površine i veliki broj raznolikih drveća. Posjet Trimuša parku pruža vam mnogo sjajnih stvari koje možete raditi u Mostaru s obitelji ili prijateljima. To je savršeno mjesto za provesti dan ispunjen ugodnim aktivnostima s obitelji i djecom. Park nije samo mjesto za šetnju među drvećem, već možete i baviti se sportom na stazama za šetanje. Dostupno je nekoliko mjesta za sjedenje, čineći ovaj izlet jednom od divnih stvari koje možete raditi u Mostaru s djecom. Lutanje oko šarmantnog vodotoka koji prolazi kroz park povećat će ljepotu svih pogleda. Godine 2023. park je prošao značajnu obnovu. Proveden je projekt vrijedan više od 70 hiljada britanskih funti za postavljanje 70 novih LED svjetiljki, čime je park postao sigurniji i dostupniji za večernju rekreaciju. Grad Mostar poduzeo je i mjere čišćenja parka od smeća te uvođenja novog sadržaja. Neki od projekata revitalizacije uključuju uređenje dječjeg igrališta, postavljanje klupa duž šetnice u park-šumi te uređenje košarkaškog terena i urbanih sadržaja. Svi ovi napori poduzeti su kako bi Trimušu oblikovali na nov način na korist svih građana Mostara.

Park Trimuša
izvor rijeke Bune iz pećine pored tekije u Blagaju

Vrelo Bune

Izvor rijeke Bune zaista je izuzetan prirodni fenomen, prikazujući ljepotu i snagu prirode. S velikim karstičnim izvorom i kristalno čistom vodom, pruža posjetiteljima zapanjujuće i osvježavajuće iskustvo. Činjenica da sistem špilja unutar brda ostaje djelomično neistražen dodaje element tajanstvenosti tom mjestu. Impresivan protok vode, s prosječnih 43 kubična metra u sekundi, čini ga jednim od najmoćnijih izvora na svijetu, naglašavajući snagu i živost prirodnog svijeta. Konstantna temperatura od oko 8 celzijevih stepeni dodatno povećava njegov privlačan dojam, pružajući osvježavajuće olakšanje tokom toplijih razdoblja. Bioraznolikost koja okružuje izvor, s brojnim endemičnim vrstama, dodaje ekološki značaj području. Kombinacija bujne flore i faune pridonosi ukupnom šarmu mjesta, čineći ga traženom destinacijom kako za lokalce tako i za turiste. Dok Buna nastavlja svoje putovanje, meandrirajući kroz plodna polja i voćnjake, ne samo da doprinosi poljoprivrednom izlazu regije već i pruža slikovitu pozadinu onima koji istražuju njezin tok. U suštini, izvor rijeke Bune stoji kao svjedočanstvo o čudima prirode, pozivajući na divljenje i cijenjenje složenih i snažnih procesa koji oblikuju naš planet.

Blidinje park prirode i Hajdučka vrata

Blidinje Nature Park je prirodni park u Bosni i Hercegovini, osnovan 30. travnja 1995. Nalazi se na Blidinjskom platou udaljenom 50tak kilometara sjeverno od Mostara i obuhvata područje platoa, uključujući glavne planine Dinarskog gorja, Čvrsnicu, Čabulju i Vranu. Park pokriva površinu od otprilike 360 četvornih kilometara i smješten je u srcu Dinarida na sjevernom dijelu Hercegovine. Gotovo polovica parka pokrivena je šumom, a zbog bogate bioraznolikosti cijelo područje priznato je i zaštićeno kao nacionalni park 1995. godine. Park je dom čuvenoj bosanskoj borovnici ili bijelom boru (Pinus heldreichii), endemičnoj vrsti bora koja je autohtona za planinska područja Balkana i južne Italije. Također pruža stanište vukovima, smeđim medvjedima, lisicama, kamzolcima, 91 vrsti leptira i 122 vrste ptica. Park je administrativno povezan s tri hercegovačke županije i pet različitih općina. Zbog svojih geomorfoloških karakteristika, bogatstva flore i faune te prekrasne i netaknute prirode, ovo područje dobilo je status prirodnog parka 24. ožujka 1995. godine. Blidinje Nature Park je izvrsno mjesto za planinarenje, planinarenje i ruksakarenje. Strmi teren, alpske livade, šume i divlje cvijeće znače da ima nešto za svakoga. Hajdučka vrata, jedan od najljepših simbola Parka prirode Blidinje, prirodna je pojava koja se formirala tokom stoljeća. Nalazi se na istočnom dijelu planine Čvrsnica i predstavlja karakterističan prsten u stijeni, smješten na rubu kanjona Dive Grabovice. Hajdučka vrata smještena su na 2000 metara nadmorske visine i odredište su brojnih planinara i ljubitelja prirode koji mogu uživati u zaista prekrasnom, jedinstvenom i neprocjenjivom pogledu na Divu Grabovicu, stijenu Veliki Kuk, Čabulju, Velež, Prenj i više. Ovaj geomorfološki spomenik prirode predstavlja jedan od najljepših vidikovaca na planinama Bosne i Hercegovine. Legenda kaže da ime "Hajdučka vrata" potječe iz historijskih priča o razbojnicima i pobunjenicima koji su tražili utočište u području, koristeći prirodni luk kao ulaz u svoje tajne skrovište. To dodaje dašak misterije i zanimljivosti mjestu, čineći ga još privlačnijim za posjetitelje.

Hajdučka vrata u parku Blidinje na planini Prenj Hajdučka vrata u parku Blidinje na planini Prenj i jezero Blidinje
rijeka Nerertva zelenkaste boje dok teče kroz Mostar

Rijeka Neretva

Rijeka Neretva je jedna od najvećih rijeka istočnog dijela Jadranskog sliva. Nastaje u Dinaridima, ispod planine Lebršnik, te protječe 220 km kroz Bosnu i Hercegovinu i još 20 km kroz Hrvatsku dok ne stigne do Jadranskog mora. Rijeka izvire na planini Lebršnik i teče prema sjeverozapadu pored Konjica do jezera Jablanica (Jablaničko), zatim prema jugozapadu preko Mostara dok ne uđe u Jadransko more.Neretva je od početka bila važna veza između mora i unutrašnjosti. Njeno područje je naseljeno od predhistorijskog perioda, 11.000 godina p.n.e. U 4. stoljeću p.n.e., Grci su osnovali naselje u dolini Neretve nazvano Narona, današnje Vid.Četiri hidroelektrane s velikim branama pružaju zaštitu od poplava, proizvode energiju i skladište vodu. Rijeka je prepoznatljiva po svojoj prirodnoj okolini i raznovrsnim krajolicima. Slatkovodni ekosustavi su patili zbog rastuće populacije i povezanih pritisaka razvoja. Jedan od najvrjednijih prirodnih resursa Bosne i Hercegovine i Hrvatske je njezin slatkovodni resurs, očuvan obilnim izvorima i čistim rijekama.Neretva je primjetna među rijekama regije Dinarida, posebno s obzirom na svoje raznolike ekosustave i staništa, florom i faunom, kulturnom i historijskom baštinom.

Rijeka Radoblja i Kriva ćuprija

Radobolja je rijeka u Bosni i Hercegovini. Dugačka je pet kilometara, a njezin izvor nalazi se ispod brda Mikuljača u mostarskoj četvrti Ilići. Radobolja protječe kroz Mostar i ulijeva se u rijeku Neretvu blizu Starog mosta. Za vrijeme Osmanskog vladavine, voda iz Radobolje se koristila za navodnjavanje i piće, međutim, današnja Radobolja je zagađena zbog ispuštanja otpadnih voda.Ova rijeka je mali pritok koji se ulijeva u rijeku Neretvu, s ušćem rijeke tik nizvodno od Starog mosta. To je vodotok koji teče ispod Krive čuprije. Bio je toliko čist da su ljudi nekad pili vodu iz rijeke, ali danas je zagađen. Kriva ćuprija, je šarmantni mali most smješten u Mostaru, blizu Starog mosta. Prelazi preko potoka Radobolja, desne pritoke rijeke Neretve. Tačan datum izgradnje i ime osnivača nisu poznati, ali vjeruje se da je izgrađen 1558. godine, osam godina prije poznatijeg Starog mosta, kao pokušaj za buduću, hrabriju konstrukciju. Most je kameni most jednog luka malih dimenzija i blisko podsjeća na Stari most. Luk je savršeni polukrug širine 8,56 metara i visine 4,15 metara. Prednja strana i svod izrađeni su od redovitih kamenih kocki ugrađenih u horizontalne slojeve duž cijelog svoda. Prostor između svoda, prednjih zidova i pločnika ispunjen je kamenim kamenjem. Nažalost, poplave u prosincu 2000. godine uništile su ovaj most. Projekt obnove pokrenuo je UNESCO, financirala Veliko Vojvodstvo Luksemburg, a projekt je završen 2001. godine. Danas Kriva ćuprija svjedoči o bogatoj historiji i arhitektonskoj vještini Mostara.

rijeka Radoblja preko koje prelazi kriva ćuprija
pogled na igralište u parku Goranci u Mosaru

Park Goranci

Park Goranci smješten je petnaest kilometara sjeverozapadno od grada Mostara, Bosna i Hercegovina, na 700 metara nadmorske visine. Okružen je prekrasnim poljem, šumama i proplancima, a s sjevera ga štiti planina Čabulja i njezin najviši vrh, Velika Vlajna. Park je rezultat rada ljudi koji vole prirodu, tradiciju i poboljšanje kvalitete života za one koji ovdje žive i sve posjetitelje. Karakterizira ga prekrasan prirodni krajolik, historijska baština, dvorište s domaćim životinjama i brojne mogućnosti za zabavu, rekreaciju i sportske aktivnosti. Skriveni dragulj Hercegovine, Park Goranci udaljen je samo nekoliko minuta od Mostara. Park je vrlo lijep, odmah vas povezuje s prirodom šetnjom šumom i sigurnim interakcijama s životinjama. Djeca će imati fantastično iskustvo, a odrasli mogu uživati u opuštenom vremenu. Hrana je također dostupna kako u parku, tako i u restoranu pored njega.

Park Musala

Musala Park je mirno malo mjesto smješteno iza starog hotela Neretva u Mostaru. Park je dom nekoliko spomenika posvećenih onima koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata. Također ima nekoliko fontana, dječje igralište i kafić, čineći ga savršenim mjestom za opuštanje. Park je živopisniji navečer i popularno je odredište među lokalnim stanovništvom i turistima. To je odlično mjesto za predah od gradske vreve i uživanje u mirnim trenucima u prirodi.

park Musala u Mostaru
pogled na prelijepo imanje Ljetnikovac Radoblja

Ljetnikovac Radobolja

Ljetnikovac Radobolja je veličanstvena lokacija smještena samo nekoliko kilometara od grada Mostara. Nazvan je po bistroj rijeku Radobolja, koja već stoljećima pruža izvor svježine vinogradima i poljima Hercegovine. Lokacija je smještena u bogatom prirodnom okruženju koje oduzima dah. Nudi spoj udobnosti 21. stoljeća, ljubazne usluge i besprijekornih standarda koji čine svako slavlje čarobnim. Naziv lokacije dolazi od bistre rijeke Radobolja, koju stanovnici Mostara piju već stoljećima. Od izvora do ušća u Neretvu, rijeka prolazi kratko putovanje kako bi dala puno vitalnosti vinogradima i poljima Hercegovine. Poput rijeke istog imena, Ljetnikovac pruža osvježenje svojim posjetiteljima, prolaznicima i umjetnicima čje kolonije crpe inspiraciju iz svakog kutka ovog prirodnog dragulja. Lokacija nudi razne primamljive delikatese, veličanstven prostor karakteriziran spojem sofisticiranosti i elegancije, čineći Ljetnikovac Radobolja savršenim ambijentom za dane koje želite zauvijek pamtiti. Bilo da planirate vjenčanje, posebno slavlje, ili jednostavno želite uživati u danu u opuštajućem prirodnom okruženju, Ljetnikovac Radobolja je pravo mjesto.

Planina Rujište

Rujište je planina i skijalište smješteno u općini Mostar, Bosna i Hercegovina. Nalazi se u planinskom lanču Prenj. Planina se sastoji od dva glavna vrha: Veliko Rujište, visoko 1.656 metara, i Malo Rujište, visoko 1.381 metara. Skijalište se smješteno između nadmorskih visina od 1.052 metra i 1.175 metara. Nudi raznovrsne zimske sportske aktivnosti, čineći ga popularnom destinacijom kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste. Prirodna ljepota planine i njenog okoliša, zajedno s mogućnostima za rekreaciju koje pruža, čine Rujište destinacijom koju ljubitelji prirode i avanturisti svakako trebaju posjetiti.

jezero na planini Rujište sa kamp vatrom
Scroll to Top