Baščaršija

Dobrodošli na Baščaršiju, jedno od najstarijih i najšarmantnijih dijelova Sarajeva, koje sačuva dušu bogate historije i tradicije. Ova živa gradska četvrt predstavlja pravu živu poveznicu između prošlosti i sadašnjosti, te pruža autentično iskustvo za sve posjetitelje. Uz svoje uske kaldrmisane ulice, Baščaršija je dom tradicionalnih zanatskih radionica. Majstori ovdje vješto oblikuju predmete od bakra, drveta i drugih materijala, čuvajući drevne vještine koje se prenose s generacije na generaciju. Ova živopisna riznica tradicije čini Baščaršiju pravim živim muzejem zanatskog naslijeđa. Baščaršija je i raj za ljubitelje hrane. Umirite svoje nepce s mirisima bosanske kuhinje koji se šire iz brojnih restorana i buregdžinica. Posjetite čuvene ćevabdžinice i uživajte u savršeno pripremljenim ćevapima i drugim regionalnim specijalitetima. Osim toga, ova čarobna četvrt je dom nekoliko važnih religijskih građevina, uključujući Gazi Husrev-begovu džamiju iz 16. stoljeća - remek-djelo islamske arhitekture i jedan od simbola grada. Sahat-kula, koja ponosno stoji u srcu Baščaršije, pruža prekrasan pogled na ovo bogato mjesto i cjelokupni Sarajevo. Duh Baščaršije najbolje se osjeti na Sebilju, ikonskom javnom česmi koja postaje simbol srdačnosti i dobrodošlice. Ovdje možete doživjeti puls grada i upoznati lokalno stanovništvo. Baščaršija je nezaobilazna destinacija za svakog posjetitelja Sarajeva. S ovom stranicom istražite sve čari ove historijske gradske četvrti i osjetite autentičnost bogate kulture i duha Sarajeva.

lokacija
Baščaršija u Sarajevu

______________________________________

Međutim, bez obzira na sve prošlosti koju nosi, Latinska ćuprija je najpoznatija po događajima koji su se odigrali 28. juna 1914. godine, a koji su zauvijek promijenili tok historije. Na ovom mjestu odigrao se čuveni Sarajevski atentat, čin koji je postao okidač za izbijanje Prvog svjetskog rata. Događaji 28. juna 1914. godine u Sarajevu su bili prekretnica u svjetskoj istoriji i imali su dalekosežne posljedice koje su oblikovale budućnost. Na taj dan, nadvojvoda Franz Ferdinand, prijestolonasljednik Austro-Ugarske monarhije, i njegova supruga Sophie, posjećivali su Sarajevo, tadašnju prijestonicu Bosne i Hercegovine koja je bila pod vlašću Osmanskog carstva i pod protektoratom Austro-Ugarske. Njihov dolazak u Sarajevo bio je dio zvanične posjete, ali također je bio ispunjen napetošću jer su neki narodi u toj regiji bili protiv vladavine Austro-Ugarske. Gavrilo Princip, mladi član tajne organizacije Mlada Bosna, vidio je ovu priliku kao šansu za ostvarivanje svojih nacionalističkih ciljeva i odlučio je izvesti atentat na nadvojvodu. Događaji su se odvijali na raznim mjestima u gradu. Prvo je planirano da se atentat izvede bacanjem bombe na nadvojvodu, ali je neuspješan pokušaj dovelo do toga da je nadvojvoda izbjegao direktnu opasnost. Kasnije tog dana, dok su se vozili u koloni automobila kroz grad, Princip je iskoristio priliku dok je automobil pravio krivinu kod Latinske ćuprije i pucao u nadvojvodu i njegovu suprugu. Ovaj atentat je bio tragičan, jer je nadvojvoda Franz Ferdinand umro na licu mjesta, a njegova supruga Sophie je preminula nekoliko minuta kasnije. To je bio početak niza događaja koji su kulminirali sa objavom rata Austro-Ugarske Srbiji, što je potom izazvalo lančanu reakciju saveznika i dovelo do izbijanja Prvog svjetskog rata. Sarajevski atentat na 28. jun 1914. godine u mnogome je odredio tok svjetske hstorije. Ovaj događaj je doveo do sukoba između različitih država i saveza, što je kulminiralo u Prvom svjetskom ratu. Rat je imao nesagledive posljedice, uključujući gubitak miliona života i promjenu svjetske političke mape. Događaji iz tog dana su duboko obilježili Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu, i danas se sjećanje na Sarajevski atentat čuva kao dio kolektivnog pamćenja ovog grada. Spomenik na mjestu atentata, nazvan "Sarajevski atentat", postavljen je kako bi odala počast žrtvama i podsjetila na važnost mira i razumijevanja između naroda. Danas, Latinska ćuprija ostaje važan spomenik Sarajeva, svjedočeći o složenoj prošlosti grada i njegove uloge u svjetskim zbivanjima

Na slikama iduci od lijeve ka desnoj(gornje ka donjoj) strani prikazane prikazani Gavrilo Princip, slika sa suđenja uhapšenih nakon atentata  i memorijalna ploča koja se nalazi na vanjskom zidu muzeja u Sarajevu 1878-1914 .

Scroll to Top