Prirodna bogatstva Bihaća

Saznaj više

Nacionalni park Una

 je predivan prirodni dragulj smješten u Bosni i Hercegovini. Ovaj nacionalni park je poznat po svojim zadivljujućim pejzažima, raznovrsnoj flori i fauni, te očaravajućoj rijeci Uni koja teče kroz njega. Evo nekoliko ljepota koje čine Nacionalni park Una zaista izuzetnom destinacijom:

rijeka Una orkužena prirodom štrbački buk

rijeka Una, vodopadi...

Rijeka Una je srce nacionalnog parka, a njene kristalno čiste vode vijugaju kroz bujnu zelenu prirodu i netaknutu divljinu. Rijeka je poznata po svojoj živopisnoj tirkiznoj boji i brojnim kaskadama i vodopadima.

Štrbački buk jedan je od najvećih vodopada u regiji, dramatično se slijevajući preko niza prirodnih stepenica. Pogled i zvuk jurnjavice vode nasuprot netaknutoj prirodi stvaraju zaista čarobno iskustvo.

Bioraznolikost

Park je raj za biološku raznolikost, s bogatim nizom biljnih i životinjskih vrsta. Guste šume, livade i močvare pružaju stanište raznim divljim životinjama, uključujući jelene, medvjede, vukove i brojne vrste ptica. Park je raj za zaljubljenike u prirodu i fotografe divljine.

Flora

Nacionalni park Una se ponosi raznolikim biljnim svijetom, od rijetkih orhideja do endemičnih vrsta. Flora parka doprinosi općem ljepotom i ekološkom značaju područja. Proljeće i ljeto donose živopisne boje dok divlje cvjetaju, stvarajući slikovit krajolik.

Jedan od najčarobnijih aspekata Nacionalnog parka Une je osjećaj tišine. Daleko od gradske vreve, park pruža miran bijeg gdje posjetitelji mogu ponovno uspostaviti vezu s prirodom i doživjeti dubok osjećaj mira.

čovječija ribica Una nacionalni park una

1

Planirajte svoju rutu

Park je ogroman, stoga je bitno unaprijed planirati svoju rutu. Odlučite koje područje želite posjetiti i koliko vremena ćete provesti na svakoj lokaciji.

2

Ponesite osnovne stvari

Ponesite dovoljno vode, grickalica i pakirani ručak. U parku su ograničeni sadržaji, pa je najbolje doći pripremljen.

3

Nosite odgovarajuću odjeću

Obucite se prema vremenu i nosite udobnu, čvrstu obuću prikladnu za planinarenje i hodanje po neravnom terenu.

4

Poštujte okoliš

Ponesite sa sobom sav otpad, ostanite na označenim stazama i izbjegavajte uznemiravanje divljih životinja kako biste sačuvali prirodnu ljepotu parka.

5

Provjerite aktivnosti

Park nudi razne aktivnosti na otvorenom kao što su rafting, kajakaštvo i vožnja bicikla po planinama. Provjerite dostupnost i rezervirajte unaprijed ako je potrebno.

6

Posjetite kulturne lokalitete

Ne propustite parkovno kulturno naslijeđe. Istražite drevne tvrđave, manastire i džamije kako biste dobili potpuno iskustvo područja.

Štrbački buk

pogled na štrbački buk u Bihaću

Štrbački buk je jedan od najljepših i najimpresivnijih vodopada u Nacionalnom parku Una, smješten u blizini naselja Martin Brod, na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Visok je 24 metra i predstavlja pravu prirodnu atrakciju koja privlači posjetitelje svojom ljepotom i snagom.Vodopad je zapravo skup nekoliko manjih slapova koji su smješteni jedan blizu drugog, stvarajući spektakularan prizor. Okružen je bujnom vegetacijom i šumskim pejzažem, što doprinosi njegovoj jedinstvenosti i čini ga idealnim mjestom za ljubitelje prirode i fotografije. Štrbački buk nije samo popularno mjesto za opuštanje i uživanje u prirodnim ljepotama, već nudi i razne aktivnosti poput raftinga, kajakaštva i planinarenja. Posjetitelji mogu istraživati okolne šumske staze i uživati u netaknutoj prirodi Nacionalnog parka Una. Pored prirodnih ljepota, Štrbački buk je i mjesto bogate historije. Na obalama vodopada nekada su stajali unski mlinovi koji podsjećaju na sojenice, nastambe prahistorijskog plemena Japodi. Ovi mlinovi su bili važan dio lokalne zajednice i svjedoče o drevnoj tradiciji i načinu života ljudi u ovom području. Za posjetitelje koji traže avanturu i žele doživjeti nezaboravne aktivnosti na otvorenom, Štrbački buk je savršeno odredište. Njegova prirodna ljepota i kulturno naslijeđe čine ga jednim od dragulja Nacionalnog parka Una i nezaobilaznom destinacijom za sve koji posjećuju ovaj dio Bosne i Hercegovine.

vidopad u Martin Brodu

Martin Brod

Martin Brod je slikovito naselje smješteno blizu Nacionalnog parka Una, koji je najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Naselje je dobilo ime po legendi o prelijepoj djevojci Marti, koja se zaljubila u momka s druge strane rijeke Une. Osim što je dio Nacionalnog parka Una, Martin Brod je poznat po svojim prirodnim ljepotama, posebno po velikom slapu na rijeci Uni koji ima sedrenu barijeru visoku 54 metra. Preko ove barijere se prelijeva prosječno 63 kubna metra vode u sekundi, što čini slapove u Martin Brodu jedinstvenom prirodnom atrakcijom.Martin Brod je također poznat po raftingu, sportu koji je pogodan zbog nemirnog toka rijeke Une. Svake godine, sportisti iz mnogih evropskih zemalja dolaze na Unu kako bi uživali u ovom uzbudljivom sportu. Sezona raftinga traje od aprila do oktobra, a tradicionalna Unska regata, međunarodna turistička kajak regata, obnovljena je prije nekoliko godina. Uzvodno od ušća rijeke Unca u Unu, upravo u Martin Brodu, nalaze se lokacije za mušičarenje koje su pod posebnim režimom ribolova. Ovaj dio rijeke Unac je širok oko 30 metara sa dubinama od 0.5 do 4 metra i izuzetno je bogat potočnom i kalifornijskom pastrmkom kapitalne vrijednosti, kao i lipljanom.Srednjovjekovni grad Rmanj, koji je podignut krajem XIV ili početkom XV vijeka na ušću Unca u Unu, predstavlja važan dio historije Martin Broda. Gradski bedemi su porušeni do temelja, ali se sačuvala obla kula visoka oko 10 metara, kod koje su etaže odvojene svodovima. Martin Brod je mjesto koje odiše prirodnim ljepotama i bogatom historijom, te predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve posjetitelje koji žele doživjeti jedinstvenu kombinaciju avanture, rekreacije i kulturnog naslijeđa.

Slapovi Lohovo

slapovi Lahovo

Lohovo slapovi su prirodne ljepote koje se nalaze u Nacionalnom parku Una i predstavljaju jednu od glavnih atrakcija za posjetitelje. Ovi slapovi su dio nevjerojatnih vodopada Une koji krase ovaj dio parka i pozivaju na ugodnu šetnju šumskom stazom od Dvoslapa do Troslapa, koja je duga oko 2 kilometra.Lohovo nudi smještajne kapacitete poput apartmana, soba i malog kampa, kao i ugostiteljske objekte, seosku kuću, ekološko selo, suvenirnicu, usluge iznajmljivanja čamaca i bicikala, te mogućnost vožnje rijekom Unom. S obzirom na to da se u blizini ulaza broj 6 nalaze baze većine rafting agencija, moguće je dogovoriti vožnju rijekom Unom na splavovima i kajacima, odnosno adrenalinske avanture na najatraktivnijem dijelu za rafting i kajakaštvo kroz Nacionalni park Štrbački buk - Lohovo.Zašto posjetiti Lohovo? Ako tražite zabavne, uzbudljive i izazovne aktivnosti na otvorenom, ne tražite dalje. Možete doživjeti nezaboravne aktivnosti na otvorenom i istražiti. Dvoslap i Troslap su najveličanstveniji vodopadi na svijetu i ne moraju biti najviši. Takva priča priliči Lohovu, koje je okruženo prirodom i vodopadima koji ga upotpunjuju. Rijeka Una, koja je okružena netaknutom šumom, čini savršenu lokaciju za nezaboravne uspomene.Gastronomija je također važan dio iskustva u Lohovu. Idealno odmaranje je idealno ako imate priliku uživati u ljepoti prirode i bogatim okusima gastronomske ponude istovremeno. Lohovo vam nudi tu mogućnost. Lohovo je pogodno mjesto za sve ljubitelje prirode, istraživače i sve one koji su spremni za nove izazove. Prihvatite izazov, upustite se u ugodnu šumsku šetnju i upoznajte prirodu.Vožnja na unskim čamcima je posebno iskustvo. Ostanite očarani ljepotom, dopustite rijeci Uni da ispriča svoju priču. Plovite rijekom na čamcu dok promatrate prirodne vodopade i uživate u gastronomskoj ponudi. Putovanje bez djece nije zanimljivo, iz tog razloga smo pripremili dječju igraonicu za vaše najmlađe, koja se nalazi odmah pored restorana i sadrži tobogane, ljuljačke i mnoge druge zanimljive sadržaje kako bi i oni mogli uživati u bezbrižnoj igri.

Scroll to Top