Prirodna bogatstva 
Tuzle

Dobrodošli u fascinantni svijet prirodnih bogatstava Tuzle, gdje se historija i ljepota susreću u skladnom plesu. Ova regija, oblikovana stoljećima, krije nevjerojatne prirodne bisere koji oduzimaju dah. Od ​zelenih parkova i planinskih pejzaža do termalnih izvora, ova destinacija nudi jedinstvenu simfoniju prirode. Istražite s nama neotkrivene kutke gdje se prošlost i sadašnjost isprepliću, stvarajući priču koju čeka da bude ispričana. Otkrijte ljepotu prirodnih čuda Tuzle i zaronite u jedinstveno putovanje kroz očuvane pejzaže i prirodne čarolije.

Tuzlanski kanton, obuhvatajući široko područje oko grada Tuzla, čini se kao mozaik raznolikih prirodnih ljepota. Jezera, kao što je prekrasno jezero Modrac, sa svojim obalama idealnim za rekreaciju, privlače ljubitelje ribolova, vodenih sportova i opuštanja. Rezervat Modrac, s bogatstvom florom i faunom, stvara savršen spoj prirodnih ekosustava. Ovdje se ljubitelji prirode mogu izgubiti u ljepoti netaknute prirode i uživati u harmoniji koju pruža ovaj rezervat. Tuzlanski kanton ne samo da oduševljava kulturnim i historijskim blagom, već i prirodnim čarima koje čine ovaj dio Bosne i Hercegovine iznimno privlačnim za sve ljubitelje prirode.

Taraba planina Konjuh

Zaštićeni pejzaž Konjuh

Konjuh planina, ponos Tuzlanskog kantona, predstavlja impozantnu prirodnu kulisu koja očarava svojom ljepotom i jedinstvenošću. Protežući se na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, ova planina predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode, planinare i istraživače.Sa svojim najvišim vrhom, Veliki Konjuh (1328 metara), ova planina pruža spektakularne panorame koje sežu daleko preko zelenih dolina, šuma i proplanka. Oivičena bujnim šumama i livadama, Konjuh se ističe svojom raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta.Planinski masiv Konjuh nudi brojne staze za planinarenje, omogućujući posjetiteljima da istraže njezine prirodne ljepote. Tokom proljeća, livade procvjetaju šarenim cvjetovima, stvarajući prizore koji oduzimaju dah, dok je ljeto idealno vrijeme za osvajanje vrhova i uživanje u prostranstvima.Konjuh planina ne samo da privlači svojom prirodnom ljepotom već i čuva tragove bogate kulturne prošlosti. Ruševine srednjovjekovnih tvrđava svjedoče o nekadašnjem naselju i trgovini na ovim padinama, dodajući dodatni sloj značaja ovoj prirodnoj destinaciji.Posjet Konjuh planini pruža nezaboravno iskustvo uživanja u netaknutoj prirodi, istraživanju staza koje vode do najviših vrhova, i upijanju mira i tišine ovog planinskog rajskog kutka Tuzlanskog kantona.

LOKACIJA

Panonsko jezero

Panonska jezera u Tuzli su jedinstvena turistička atrakcija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Ova slana umjetna jezera, koja se nalaze u samom centru grada, pružaju nezaboravno iskustvo kupanja u mineralima bogatoj slanoj vodi. Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi, koji su jedinstveni za ovo područje. Ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju reumatskih i disajnih oboljenja. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zab​avni sadržaji.Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Ova jedinstvena destinacija pruža posjetiteljima priliku da se opuste, uživaju u prirodi i istraže bogatu historiju regije.
Dođite i otkrijte čaroban svijet Panonskih jezera u Tuzli

LOKACIJA
Slapovi na Panonskom jezeru u Tuzli
Čaplja i čamac na jezeru Modrac

Jezero Modrac

Jezero Modrac je jedinstvena prirodna atrakcija koja se nalazi u blizini Tuzle. Ovo jezero je akumulacijsko jezero koje se najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac, mada dodiruje i rubna područja gradova Tuzle i Živinica. Jezero Modrac je dugo 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara. Jezero Modrac je nastalo 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac. Nastalo je kako bi se postrojenja termoelektrane u Tuzli opskrbila vodom. Na površini od 17 kvadratnih kilometara prostire se Modračko jezero, jedno od najvećih vještačkih akumulacija na prostoru bivše Jugoslavije. Osim što je važan izvor vode za termoelektranu, Jezero Modrac je i popularna destinacija za rekreaciju i odmor. Posjetitelji mogu uživati u ribolovu, vožnji čamcem ili jednostavno uživati u prekrasnom pogledu na jezero. Dođite i otkrijte ljepotu Jezera Modrac, jednog od najljepših prirodnih bisera Tuzlanske regije

LOKACIJA

Planina Majevica i Stara Majevica

Majevica je niska planina u sjeverno-istočnoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se između Semberije, Posavine i tuzlanske kotline. Najveći vrh je Stolice - 916 m, koji se nalazi 16 kilometara istočno od Tuzle, na krajnjem jugoistočnom dijelu planine. Ostala uzvišenja su niža od 900 m. U najširem dijelu široka je 25 km. Prostire se na zapadu do rječice Tinje, na sjeveru do Srebrenika, na istoku sve do Drine kod Zvornika. 
Stara Majevica je planinski vrh na Majevici. Na nadmorskoj je visini od 750 metara. Do nje se može doći asfaltnom cestom koja preko Doknja vodi ka Čeliću, najkraći put od Tuzle ka Čeliću. Predio obiluje prelijepim šumovitim karajolicima i nedirnutom prirodom i čistim zrakom. Staru Majevicu krase čist zrak, pješačke staze kroz šumoviti pejsaž, sa panoramskim pogledom na obronke Majevice, ali i grad Tuzlu. Na samoj granici Grada Tuzla i Općine Čelić, u mjestu Obodnica Gornja je uređena i označena pješačka staza u pravcu istok – zapad u dužini od 3 km. Uređena pješačka staza povezuje lokaciju Zelenog kamena sa lokacijom Lovačkog doma na Staroj Majevici i pruža uvjete šetačima od najmlađe do najstarije populacije za kvalitetno vrijeme u prirodi i na čistom zraku. Dođite i otkrijte ljepotu Majevice i Stare Majevice, jednog od najljepših prirodnih bisera Tuzlanske regije

LOKACIJA
Klupa na staroj Majevici u Tuzli Jezena šetnja planinarskog društva na Staroj Majevici
Jezero Ontariu U Bistarcu

Jezero Ontario

Jezero Ontario predstavlja prelijepu prirodnu destinaciju smještenu neposredno uz Tuzlu. Ovo predivno jezero čini sastavni dio ekološko-turističkog kompleksa Ontario na jezeru Bistarac, udaljenog samo dva kilometra od Lukavca prema Tuzli. Sa svojih 55 hektara površine i varijabilnom dubinom od 1,5 do 5 metara. Osim svoje prirodne ljepote, jezero obiluje ribom. Ekološko-turistički kompleks Ontario ne čini samo Jezero Ontario, već i nekoliko drugih jezera, smještenih među manjim šumama. Ovdje posjetitelji mogu uživati u raznovrsnim aktivnostima poput kupanja, ribolova, kampiranja ili jednostavno opuštanja u prirodi. Dodatno, u blizini se nalaze restorani gdje se možete počastiti ukusnom lokalnom hranom. Jezero Ontario je prava oaza mira, idealna za odmor i opuštanje. Bez obzira želite li provesti dan u prirodi ili planirate duži boravak, Jezero Ontario pruža savršeno utočište. Otkrijte ljepotu ovog mjesta gdje se priroda i aktivnosti savršeno stapaju.

LOKACIJA

Ilinčica

Ilinčica, predivno brdo smješteno samo dva kilometra južno od središta Tuzle, predstavlja iznimnu destinaciju za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Svojom nadmorskom visinom od 420 metara, Ilinčica dominira horizontom grada, pružajući nezaboravne pejzaže i osjećaj bijega od gradske vreve. Ovo izletište je dragulj tuzlanske prirodne baštine, često posjećeno zbog svojih mnogobrojnih pješačkih staza i saobraćajnica koje vode do vrha. Ilinčica oduševljava ne samo svojom ljepotom već i zanimljivom geološkom karakteristikom, gdje se fosili školjaka mogu pronaći u dominantnom pijesku. Uz edukativno-biciklističku stazu od 4 km, posjetitelji mogu uživati u obogaćenom iskustvu, prolazeći kroz netaknutu prirodu uz informativne table o flori i fauni izletišta Ilinčica. Osvjetljenje LED rasvjetom, 16 mikro-lokacija za piknike, 3 vidikovca i mogućnost najma bicikala u Domu prirode, čine posjet Ilinčici potpunim doživljajem. Dođite i istražite ljepotu Ilinčice, jednog od najljepših prirodnih bisera Tuzlanske regije. Uživajte u harmoniji prirode i otkrijte skriveni raj tik uz srce Tuzle.

LOKACIJA
Izletište na Ilinčici u Tuzli
Šetalište na Slanoj Banji u Tuzli

Slana Banja

Slana Banja je sportsko-rekreacioni kompleks koji se nalazi u Tuzli. Ovaj kompleks je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u Bosni i Hercegovini. Pored staza za šetnju i jogging, ovaj kompleks obuhvata kompleks teniskih terena, igralište za mali nogomet i košarku, te neka od spomen obilježja iz novije historije grada. Na ovom prostoru nalaze se spomen obilježja herojima i žrtvama Drugog svjetskog rata, braniteljima iz rata 1992.-1995., te civilnim žrtvama rata, odnosno tuzlanskoj mladosti koja je stradala na Kapiji 1995. godine. U sastavu Slane banje nalazi se Kuća Plamena mira, namijenjena aktivnostima mladih, njihovim kreativnim inicijativama i idejama, te nekoliko ugostiteljskih objekata. Centralni dio kompleksa krasi fontana sa skulpturom Leda, djelom poznatog tuzlanskog kipara Franje Ledera. Kompleks Panonskih jezera se neposredno nastavlja na sportsko-rekreacioni kompleks Slana banja. Bez obzira da li želite provesti dan u prirodi, ili planirate duži boravak, Slana Banja je savršeno mjesto za vas.

LOKACIJA

Gradski park

Gradski park u Tuzli je prava oaza mira i igre u samom centru grada. Tuzla je grad sa najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini. Centralni gradski park se nalazi u pješačkoj zoni historijske jezgre Tuzle. Park se sastoji od pješačkih staza popločanih granitom, klupa za odmor i opuštanje. Posjetiocima parka na raspolaganju je bežični internet. U Gradskom parku su postavljeni spomenici inspirirani bosanskim srednjim vijekom, a centralno mjesto zauzima statua prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Postavljen je i kameni obelisk, na kojem je ispisan tekst Povelje Kulina bana. Mostom je obezbijeđena kvalitetna pješačka veza Centralnog gradskog parka sa kompleksom Panonskih jezera. Pasarela je spona dvije najveće pješačke zone u centru – kompleksa Slana banja i historijske gradske jezgre. Dođite i otkrijte ljepotu Gradskog parka u Tuzli, jednog od najljepših prirodnih bisera Tuzlanske regije.

LOKACIJA
Noć u gradskom parku u Tuzli
Jelen lopatar Živinice

PPG Jelen Živinice

PPG Jelen Živinice je predivno poljoprivredno gazdinstvo koje se nalazi u mjestu Ljubače, između Tuzle i Živinica. Ovo gazdinstvo je jedno od najvećih uzgajališta jelena na Balkanu. Na prostoru nekadašnje vojne kasarne trenutno se na površini od oko 1000 m2 nalazi blizu 200 grla jelena. Ovaj sportsko-rekreacioni kompleks je otvoren za posjetitelje. Ovdje možete uživati u prekrasnim prizorima jelena u njihovom prirodnom okruženju. Ovo je prava oaza mira za odrasle i mjesto zabave za najmlađe. Dođite i otkrijte ljepotu PPG Jelen Živinice, jednog od najljepših prirodnih bisera Tuzlanske regije.

LOKACIJA

Jezero Kop Šićki brod

Jezero Kop Šićki Brod je predivno jezero koje se nalazi u blizini Tuzle. Ovo jezero je nastalo akumulacijom podzemnih voda na površinskom kopu Šićki Brod. Površina jezera je veća od 200 hektara, dužina je više od 500 metara, a dubina je veća od 30 metara. Jezero obiluje vodenim raslinjem i različitim vrstama riba, uključujući štuku, babušku, deveriku, bjelicu, šarana i druge. Zbog svoje veličine i bogatstva ribom, jezero je vrlo pogodno za rekreacijski i natjecateljski ribolov. Jezero Kop Šićki Brod je zaštićeno zakonom do 2025. godine. Ovo jezero je prava oaza mira i prirode, idealna za odmor i opuštanje. Dođite i otkrijte ljepotu Jezera Kop Šićki Brod, jednog od najljepših prirodnih bisera Tuzlanske regije.

LOKACIJA
Prirodno jezero Šićki kop u Šićima
Scroll to Top