Cen​tri kulture u Mostaru

Dobrodošli u Mostar - grad​ svjetla na zelenoj Neretvi.

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača

Muzeji

 • Muzej Hercegovine
 • Muzej Hammam
 • Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995
 • Bosnaseum 
 • Kuća Alekse Šantića

Pozorišta

 • Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru
 • Narodno pozorište Mostar
 • Mostarski teatar mladih
 • Lutkarsko kazalište Mostar

Ostali

 • Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
 • Centar za kulturu Mostar
 • Omladinski kulturni centar Abrašević
 • Glazbeni centar Pavarotti Mostar
 • Arhiv Hercegovačko-neretvanske županije
 • Galerija Aluminij
 • Simfonijski orkestar Mostar
 • Centar likovnih umjetnosti

Muzej Hercegovine

Adresa: Bajatova
Telefon: 036 551-602

Muzej Hercegovine

Muzej Hercegovine je muzej u Mostaru, Bosna i Hercegovina, koji sadrži predmete povezane s historijom tog područja. Muzej je osnovan 1950. godine s ciljem pronalaženja, prikupljanja, čuvanja i predstavljanja kulturne i historijske baštine Mostara i Hercegovine. Smješten je u nekadašnjoj kući Džemala Bijedića, predsjednika jugoslavenske vlade koji je poginuo u avionskoj nesreći 1977. godine. Zgrada, izgrađena tokom austro-ugarskog razdoblja, primjer je mješavine arhitektonskih karakteristika između austrijskog stila stanovanja i orijentalne rezidencije.
Muzej je podijeljen u nekoliko odjela, svaki posvećen određenom aspektu historije i kulture regije:
Odjel za historiju : Ovaj odjel predstavlja memorijalne kuće poznatih osoba iz Mostara koje su obilježile burnu prošlost grada i ostavile neizbrisiv trag na grad i njegovu historiju.
Odjel za književnost: Ovaj odjel smješten je u Memorijalnoj kući Svetozara Ćorovića. Šantićeva memorijalna soba, posvećena životu i književnom radu ovog velikog bosanskog pisca, nalazi se u ovoj zgradi.
Centar za tumačenje: Cilj Muzeja Hercegovine Interpretacijskog centra je uspostaviti integralni kulturni sustav koji će posjetitelje usmjeriti prema svim izvornim lokacijama i sadržajima.
Odjel "Stari most": Muzej "Stari most" s vidikovcem, smješten u kompleksu Tara tower, predstavlja projekt obnove Starog mosta (1999.-2004.) iz 16. stoljeća s pripadajućim Tara towerom.
Odjel za arheologiju: Ovaj odjel prije svega obuhvaća lokalitet Bazilika u Cimu, kao i Lapidarij stećaka i sarkofaga koji na svoj jedinstven način prikazuju napredak tog vremena.
Muzej Hercegovine posjeduje kolekciju arheoloških i etnografskih izložbi, kao i dokumenata koji pružaju informacije o različitim razdobljima grada Mostara i Hercegovine. Također sadrži antikni namještaj i historijske predmete svakodnevne upotrebe.

Muzej Hercegovine podijeljen je na četiri depadansa:

Spomen kuća Džemala Bijedića

Adresa: Maršala Tita 178
Telefon: 036 551-602

Na slikama prikazani depadansi muzeja Hercegovine: ​Spomen kuća Džemala Bijedića, ​Spomen kuća Svetozara Ćorovića, muzej stari most i interpretacijski centar

Spomen Kuća Džemala Bijedića je memorijalna kuća posvećena Džemalu Bijediću, bivšem premijeru Jugoslavije. Otvorena je 22. travnja 1981. godine kao dio Muzeja Hercegovine. Kompleks se sastoji od dva objekta i  dvadvorišta, odražavajući arhitekturu i kulturu lokalnog stanovništva tokom posljednja tri stoljeća. Visoki zidovi prema ulici, četverovodeni krovovi, izbočeni dijelovi kuće (doksati) i kombinacija bijelih zidova i drvenih struktura osnovne su arhitektonske značajke toga vremena.

Spomen kuća Svetozara Ćorovića

Adresa: Maršala Tita 178
Telefon: 036 551-602

Na slikama prikazani depadansi muzeja Hercegovine: ​Spomen kuća Džemala Bijedića, ​Spomen kuća Svetozara Ćorovića, muzej stari most i interpretacijski centar

Spomen Kuća Svetozara Ćorovića je memorijalna kuća posvećena Svetozaru Ćoroviću, jednom od najznačajnijih romanopisaca iz Hercegovine, izgrađena 1874. godine u posebnom neorenesansnom stilu. Kuća je dio Muzeja Hercegovine i posebno je dizajnirana za Odjel za književnost. Nakon ratnih razaranja, Muzej Hercegovine obnovio je memorijalnu sobu Aleksa Šantića, bibliotelu i druge sadržaje, koji su službeno ponovno otvoreni 8. juna2000. godine.

Muzej Stari most

Adresa: Stari Most
036 551-432

Na slikama prikazani depadansi muzeja Hercegovine: ​Spomen kuća Džemala Bijedića, ​Spomen kuća Svetozara Ćorovića, muzej stari most i interpretacijski centar

Muzej Stari Most značajan je dio Muzeja Hercegovine, smješten u kompleksu Tara tower. Muzej predstavlja projekt obnove Starog mosta iz 16. stoljeća i pripadajućeg Tara tornja. Obnova je provedena od 1999. do 2004. godine.Muzej stvara sliku života na i oko mosta u svim njegovim aspektima, od kulturno/historijskih, arhitektonskih, ekonomskih, vojnih do svakodnevnih. Naglašava specifičnost razvoja starog gradskog centra i preplitanja mosta i grada.

Interpretacijski centar

Adresa: Maršala Tita
Telefon: 036 551-602

Na slikama prikazani depadansi muzeja Hercegovine: ​Spomen kuća Džemala Bijedića, ​Spomen kuća Svetozara Ćorovića, muzej stari most i interpretacijski centar

Interpretacijski centar Mostar (MUM) je projekt sličan muzeju koji predstavlja prirodnu ljepotu Hercegovine i najznačajnije historijske događaje na suvremen način kroz zvučne, vizualne i narativne jedinice. Cilj Interpretacijskog centra je uspostaviti integralni i kulturni sustav koji će voditi posjetitelje do svih izvornih lokacija i sadržaja. Centar, svojom geometrijom i rasporedom unutar prostora, omogućuje harmoničnu prezentaciju Mostara i Hercegovine.

Muzej Hammam

Adresa: Rate Bitange bb

​Muzej Hammam

Muzej Hamam u Mostaru je autentični kulturni spomenik koji posjetitelje vraća u daleku prošlost i priča najljepše priče o nekadašnjem načinu života. Hamam, gdje se muzej nalazi, izgrađen je krajem 16. i početkom 17. stoljeća, i danas je jedini sačuvani hamam u Mostaru. Izgrađen je u klasičnom osmanskom stilu.Vanjski izgled Hamama je skroman zbog ekonomičnosti, a izgrađen je uz gradski trg, džamiju ili javnu kuhinju radi praktičnosti. Hamam su posjećivale žene i muškarci bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Tokom posjeta Muzeju Hamam, posjetitelji doživljavaju pravi historijski prikaz s pričom o običajima - ili preciznije rečeno, obredima - koji se odnose na čistoću, masaže i opuštanje tijela i uma.Muzej Hamam je atraktivno obnovljen s bijelim interijerom, dvojezičnim pločama koje objašnjavaju kulturu hamama (turske kupelji) i staklenim vitrinama koje prikazuju pripadajuće tradicionalne rekvizite. Nijemi video dug pet minuta pruža dojmljivo senzualno doživljavanje zamišljenog iskustva kupanja u suvremenom hamamu.Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10:00 do 18:00 sati. Adresa je Ul.Rade Bitange bb, 88000 Mostar. Za više informacija možete ih kontaktirati na +387 36 580 200.Muzej Hamam značajan je dio kulturne baštine Mostara i pruža jedinstven uvid u historiji i tradicije regije. To je obavezna destinacija za sve zainteresirane za učenje više o bogatoj historiji i kulturi Mostara i Hercegovine.

Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995

Adresa: Saliha Hadžihuseinovića Muvekita 11/1
Telefon: 061 906 942

​Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995

Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995. godine jedinstven je muzej u Mostaru koji sadrži eksponate iz cijele Bosne i Hercegovine. Muzej je otvoren 2018. godine i temelji se na konceptu osobnih sudbina građana Bosne i Hercegovine. Muzej sadrži tisuće eksponata, osobnih priča, fotografija i drugih materijala. Također prikazuje dokumentarne filmove o Mostaru i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini. Zbirka muzeja uključuje osobne predmete, svjedočanstva žrtava rata i genocida, fotografije, kartografske prikaze, pisma, simulacije, dokumentarne filmove i umjetnička djela.Ideja za osnivanje muzeja koji bi evocirao sjećanja na sve žrtve zločina protiv čovječnosti koji su se dogodili tokom rata devedesetih godina nastala je ubrzo nakon završetka rata. Relativno visok postotak civilnih žrtava rata i strah javnosti od razmjera zločina koji nisu zabilježeni u Europi od Drugog svjetskog rata bili su imperativi u realizaciji tog projekta. Postav muzeja uključuje, između ostalog, eksponate poput mučilišnih uređaja, osobnih predmeta žrtava, karata, svjedočanstava, predmeta iz koncentracijskih logora i masovnih grobnica te još mnogo toga. Muzej također posjeduje arhivu i izložbu predmeta koje je prikupio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Muzej se nalazi na adresi Maršala Tita 130, Mostar. Za više informacija možete ih kontaktirati putem e-pošte na [email protected].

Scroll to Top