Šta posjetiti u ​Sarajevu?

Niste sigurni šta posjetiti u Sarajevu. Ne brinite.
Imamo za vas spremne lokacije koje Vas čekaju!

Saznajte više
Sarajevska žičara sa drvećem u pozadini Pogled na osvijetljenu vijećnicu u Sarajevu po noći

Sarajevo vas čeka!

Sarajevo je destinacija koja nudi širok spektar iskustava za posjetitelje, od kulturnih do prirodnih bogatstava a nezaobilazne su historijske znamenitosti. Ovdje su tri glavne kategorije koje biste trebali razmotriti kako biste dublje istražili ovaj predivan grad.

Pogled na bijelu tabiju u Sarajevu

Historijske znamenitosti

Istražite duboku historiju Sarajeva posjetama historijskih lokacija, spomenicka i starih čarišijskih ulica.

Saznajte više
Pogled na zemaljski muzej u Sarajevu

Centri kulture

Upoznajte bogatu kulturnu scenu Sarajeva, uključujući muzeje, galerije, i izvedbene umjetnosti.

Saznajte više
Labudovi u vodi na vrelu Bosne u Sarajevu

Prirodna bogatstva

Otkrijte prirodnu ljepotu Sarajeva i okolnih područja, uključujući parkove, planine i rijeke.

Saznajte više

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, je grad koji se ponosi bogatom kulturnom baštinom, historijskim znamenitostima i prirodnim bogatstvima. Historija grada vidljiva je u svakom dijelu, sa njegovim starim ulicama, spomenicima i arhitekturom koja je svjedočila stoljećima promjena, borbe i obnove. Sarajevo je dom raznim kulturnim centrima, muzejima, galerijama i izvedbenim umjetnostima koji prikazuju kreativnu scenu grada. Muzeji grada pružaju uvid u bogatu historiju Bosne i Hercegovine, a svaka izložba priča priču o prošlim vremenima. Izvedbene umjetnosti grada su nešto što se mora vidjeti, sa savremenim stilom koji će vas sigurno ostaviti bez daha. Sarajevo nije samo o zgradama i historiji nego je i dom nevjerojatnim prirodnim bogatstvima. Okružen planinama, rijekama i prekrasnim parkovima, Sarajevo nudi posjetiteljima priliku da istraže prirodne ljepote. Planine poput Trebevića i Bjelašnice nude priliku za planinarenje i šetnje u prirodi. 

Kako bi vaš posjet Sarajevu bio još nezaboravniji, razmislite o posjeti nekim od historijskih znamenitosti grada. Stari grad ili Baščaršija, kulturni je i historijski centar Sarajeva. Izgrađen u 15. stoljeću, ostao je gotovo nepromijenjen više od 500 godina. Kaldrmisane ulice, uličice i historijske atrakcije poput Gazi Husrev-begove džamije, Sebilj fontane i zanatske ulice su nešto što se mora vidjeti. Latinska ćuprija, s trostrukim lukovima, još je jedna historijskih znamenitost koju vrijedi posjetiti. To je mjesto gdje je 1914. godine ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand, što je dovelo do početka Prvog svjetskog rata. Gradska vijećnica Sarajeva prekrasna je zgrada koja je izgrađena krajem 19. stoljeća. Uništena je tokom rata 90.tih, ali je od tada obnovljena u svoj svojoj slavi. Zgrada sada služi kao Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Sarajevo spaja ove tri kategorije kako bi ponudilo posjetiteljima raznovrsno iskustvo. Bilo da ste zaljubljenik u kulturu, historiju ili prirodu, Sarajevo ima nešto za svakoga. Otkrijte jedinstvenu dušu ovog grada i pripremite se za nezaboravno putovanje koje će vas obogatiti kulturnim saznanjima, historijskim razumijevanjem i dubokim spojem s prirodom. Sarajevo vas čeka da ga otkrijete iz svih ovih perspektiva.

 Nadamo se da će vam ovo pomoći u planiranju vašeg posjeta Sarajevu. Uživajte u boravku! 🌞

Scroll to Top