Cen​tri kulture u Banja Luci

Dobrodošli u Banja Luku- istražite kulturne centre i uživajte u njihovom sadržaju

Pogled na Arhiv Republike Srpske

Muzeji

  • Muzej Republike Srpske
  • Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske
  • Banski dvor

Pozorišta

  • Narodno pozorište Republike Srpske
  • Dječije pozorište Republike Srpske 

Ostali

  • Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske
  • Arhiv Republike Srpske
  • Jevrejski kulturni centar Arie Livne

Muzej Republike Srpske

Adresa: Đure Daničića 1
Kontakt: ​051 215-973

Ulaz u Muzej Republike Srpske

Naredbom bana Svetislava-Tise Milosavljevića, 26. septembra 1930. godine osnovan je Muzej Republike Srpske (pod nazivom Muzej Vrbaske banovine) sa sjedištem u Banjoj Luci. Prvi imenovani ravnatelj bio je akademski slikar Špiro Bocarić. Pored etnološke zbirke, tokom prve decenije njenog postojanja, vremenom je nastala i istorijska, arheološka i prirodnjačka zbirka. Tokom tzv Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.), direktor Muzeja je ubijen, a sam Muzej je dobio "čisto" hrvatska obilježja, od samog naziva (Hrvatski državni etnografski muzej, a potom i Hrvatski državni muzej) do potpune promjene trajna instalacija. Nakon oslobođenja 1945. godine Muzej je dobio naziv Državni etnografski muzej Bosanske krajine. Godine 1953. objedinjen je s Muzejom narodnog oslobođenja (osnovan 1947. godine) i od tada nosi naziv Narodni muzej u Banjoj Luci. Godine 1962. preimenovan je u Muzej Bosanske Krajine u Banjoj Luci. Muzej je na današnjoj adresi u Domu solidarnosti (nekada Dom radničke solidarnosti) od useljenja, 1982. godine. Pod sadašnjim imenom Muzej Republike Srpske Banja Luka postoji od 1992. godine.
U ovih sedam organizacionih jedinica zaposleno je ukupno 42 radnika. Muzej raspolaže bogatim fondom koji ima ukupno 106.364 muzejskih predmeta, te bibliotečkim fondom od oko 14.300 knjiga. Muzej danas posjetiocima nudi preuređenu bogatu stalnu postavku koja posjetioce upoznaje sa razdobljem od daleke prošlosti do završetka Drugog svjetskog rata.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske

Adresa: ​​Trg srpskih junaka 2
Kontakt: ​051 215-367

Izgled zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, osnovan 1971. u Banja Luci kao odgovor na solidarnost umjetnika nakon zemljotresa 1969., danas je centralna institucija za savremenu umjetnost u Republici Srpskoj. Smješten u adaptiranoj austrougarskoj željezničkoj stanici iz 1891., proglašenoj nacionalnim spomenikom, Muzej se ističe svojim doprinosom likovnoj kulturi i umjetnosti. Sa stalnim promjenama u postavkama i fokusom na savremenu umjetnost, Muzej se profilira kao ključna tačka umjetničkog stvaralaštva. Uz domaće i međunarodne izložbe, Muzej je prepoznat i na međunarodnoj sceni, aktivno promovišući savremene umjetničke prakse i saradnju. 
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, sa svojim četiri odjeljenja, uključujući Odjeljenje zbirki i Informaciono-dokumentacioni centar, igra ključnu ulogu u očuvanju i promovisanju savremene umjetničke scene. Njegova značajna uloga u lokalnoj zajednici i podsticaju stvaralaštva mladih umjetnika dovela je do priznanja kao što je specijalno priznanje za kreativnost na međunarodnoj nagradi „Živa“. Također, Muzej je nagrađen Plaketom Grada Banja Luka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti. Ova ustanova, koja redovno obilježava „Međunarodni dan muzeja“ i „Evropsku noć muzeja“, aktivno radi na promociji umjetničkih praksi kroz različite programe i međunarodne saradnje, potvrđujući svoju poziciju kao ključni akter u savremenoj umjetničkoj sceni.

Banski Dvor

Adresa: Trg srpskih vladara 2
Kontakt: ​​051/ 305-336

Banski dvor u Banja Luci

Banski dvor u Banja Luci, izgrađen 1931-32. kao sjedište Vrbaske banovine, danas je kulturni centar grada. Nakon što je služio kao sjedište predsjednika Republike Srpske, zgrada je 1998. postala javna kulturna ustanova. Multimedijalne aktivnosti centra uključuju koncerte, izložbe, predstave, projekcije i razne kulturne događaje. Posebno se ističe velika Koncertna dvorana s izvrsnom akustikom, gdje se održavaju koncerti klasične muzike, izložbe, književne promocije i druge manifestacije. Interijeri Banski dvor zadržali su autentičan izgled, čineći ga reprezentativnim prostorom za različite kulturne događaje.​U ovih sedam organizacionih jedinica zaposleno je ukupno 42 radnika. Muzej raspolaže bogatim fondom koji ima ukupno 106.364 muzejskih predmeta, te bibliotečkim fondom od oko 14.300 knjiga. Muzej danas posjetiocima nudi preuređenu bogatu stalnu postavku koja posjetioce upoznaje sa razdobljem od daleke prošlosti do završetka Drugog svjetskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata, Banski dvor je pretrpio devastaciju, ali je kasnije obnovljen i prenamijenjen za kulturne aktivnosti. Sa svojom bogatom istorijom i arhitektonskim stilovima koji kombinuju renesansni uticaj i akademski klasicizam, zgrada je postala simbolom otpornosti i kulturalnog preporoda. Danas, Banski dvor, osim što je centar za umjetnost i kulturu, igra važnu ulogu u očuvanju lokalne historije i promovisanju umjetničkog izražavanja u Banja Luci. Manifestacije se organizuju redovno, a kulturni centar svakodnevno nudi širok spektar kulturnih sadržaja, odražavajući dinamičan duh grada.

Scroll to Top