Često postavljena pitanja

Koje je najbolje vrijeme godine za posjetu Bosne i Hercegovine?

 Najbolje vrijeme za posjetu Bosni i Hercegovini je tokom proljeća (maj i juni) i jeseni (septembar i oktobar) kada je vrijeme ugodno za razliku od visokih temperatura u ljetnim mjesecima, te kada su turistička mjesta manje posjećena.

Da li mi je potrebna viza za putovanje u Bosnu i Hercegovinu?

 Zahtjevi za vizu za Bosnu i Hercegovinu variraju u zavisnosti od zemlje. Posjetitelji iz mnogih zemalja mogu ući bez vize za boravke do 90 dana. Molimo provjerite najnovije informacije od ambasade ili konzulata Bosne i Hercegovine u vašoj zemlji [Konzularne informacije].

Koje gradove moram posjetiti u Bosni i Hercegovini?

Kada posjetite Bosnu i Hercegvinu obavezno morate posjetiti nekoliko nezaboilaznih gradova poput Sarajeva, Mostara, Jajca, Bihaća itd. Za više informacija o gradovima, historijskim spomenicima, prirodnim bogatstvima i ključnim informacijama saznajte na linku LoveBiH.

Kakva je sigurnost u Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina je generalno sigurna za putnike. Međutim, kao i u svakoj destinaciji, pametno je biti informisan o lokalnoj situaciji, poštovati lokalne običaje i primjenjivati standardne mjere opreza kao i prilikom posjete mnogih drugih evropskih i svjetskih destinacija.

Mogu li koristiti kreditne kartice ili bih trebao nositi gotovinu?

Većina gradova i turističkih destinacija prihvataju kreditne kartice, ali je preporučljivo nositi nešto gotovine, posebno prilikom posjete manjim gradovima ili ruralnim područjima.

Koja je valuta u Bosni i Hercegovini i gdje mogu razmijeniti novac?

Valuta je Konvertibilna Marka (BAM). Novac možete razmijeniti u bankama, mjenjačnicama, hotelima, aerodromima i mnogim drugim mjestima. Bankomati su široko rasprostranjeni i dostupni.

Koja tradicionalna jela bih trebao probati?

 Tradicionalna jela koja ne smijete propustiti prilikom boravka u Bosni i Hercegovini uključuju ćevape (pečeno mljeveno meso), pite sa mesom, sirom i krompirom, begovu čorbu, sogan dolmu i mnoga druga jela koja ćete pronaći na našoj stranici.

Koje su nezaobilazne prirodne atrakcije u Bosni i Hercegovini?

Nezaobilazne prirodne atrakcije Bosne i Hercegovine uključuju vodopade Kravice, nacionalni park Sutjeska, rijeke Unu, Vrbas, Bosnu, Drinu i Neretvu, planine Bješanicu, Jahorinu, Igman i Prenj te mnoga druga mjesta o kojima se možete informisati na stranici LoveBiH.

Koji jezik se govori u Bosni i Hercegovini i da li lokalno stanvništvo govori engleski jezik?

Službeni jezici u Bosni i Hercegovini su bosanski, hrvatski i srpski. Engleski je široko rasprostranjen u turističkim područjima i među mlađim generacijama.

Kakav je javni prijevoz u Bosni i Hercegovini?

Javni prijevoz uključuje autobuse i vozove koji su povoljne opcije za putovanje između gradova. Unutar gradova, autobusi, tramvaji i taksiji se često koriste.

Mogu li iznajmiti auto u Bosni i Hercegovini i kakvi su uslovi vožnje?

Da, možete iznajmiti auto u mnogim rent-a-car firmama. Ceste su generalno u dobrom stanju, iako se savjetuje oprez na planinskim putevima i tokom zime.

Koja su jedinstvena kulturna iskustva u kojima mogu sudjelovati?

Prisustvujte večeri tradicionalne sevdalinke, istražite arhitekturu iz osmanske ere u starim bosanskim kućama i posjetite kulturne festivale za dublje shvatanje lokalne tradicije.

Scroll to Top